Žart

Vedieť povedať vtip si vyžaduje prirodzený talent. Túto schopnosť nedostane do vienka každý. Ten, kto ju nemá, by preto mal radšej mlčať. Po zlom či zle povedanom vtipe nastane obvykle trápne ticho.

28.06.2010 15:37
Igor Matovič Foto:
Poslanec SaS Igor Matovič
debata

To sa vzťahuje aj na Igora Matoviča, ktorý predviedol, že má veľmi zvláštny zmysel pre humor. Zástupca „obyčajných ľudí“ rozohral frašku, následne zmizol na dovolenku a zostalo po ňom len to trápne ticho. Jeho problémom je možno iba to, že nevie odlíšiť žart od skutočnosti.

Iný, tiež ľahkovážny hrdina, v známom románe Milana Kunderu, zažartoval takto: „Optimizmus je ópium ľudstva! Zdravý duch páchne blbosťou. Nech žije Trockij!“ Malo to však fatálne dôsledky, lebo dej príbehu sa odohrával v komunistickom Československu 50. rokov. Ak nerátame stratu dôveryhodnosti, na rozdiel od literárnej postavy Ludvika Jahna, ktorý mal tú smolu, že žartoval v nesprávnom čase a na nesprávnom mieste, sa Matovič žiadnej sankcie obávať nemusí.

Nová vládna koalícia má však jednu istotu, že v parlamentných laviciach má vtipkára, od ktorého môžeme čakať ešte kadejaké „kameňáky“.

Ak však nešlo o humor, ale o cielenú spravodajskú hru, v ktorej hrá Matovič iba vedľajšiu rolu, tak sa vynára otázka, kto za ňou stojí a koho mala poškodiť. V prípade, že cieľom bol Smer – tak je to až príliš priamočiare, ba až hlúpe. Ak chcel niekto poškodiť partnerov v koalícii, tak sa máme na čo tešiť. Čakajú nás „veselé“ roky.

debata chyba