Podtatranský tiger zamňaukal

Vláda Ivety Radičovej schvaľuje slovenský podpis pod zmluvou o vytvorení európskeho finančného ochranného valu. O gréckej pôžičke sa rozhodne až v parlamente. Podľa všetkého sa nám tak končí jedno politické divadlo. Končí sa tam, kde sa začalo a kam po celý ten čas patrilo: na domácej scéne.

16.07.2010 09:22
debata (51)

O záchvatoch európanstva v podaní expremiéra Fica si môžeme myslieť svoje. Jeho koalícia s Mečiarom a Slotom bola európskym politickým štandardom všetko, len nie blízka. Je preto celkom možné, že si svojou podporou integračným projektom a záchranným akciám v Európe pragmaticky kupoval odpustky. Treba však povedať, že v týchto prípadoch si odpustky kupoval aj v súlade so záujmami oveľa väčšej časti našej spoločnosti, ako je klientela jeho Smeru.

Príbeh sa však odohrával na pozadí volieb. A tak sa zauzlil. Stávka SaS a SDKÚ na postoj proti eurovalu vyzerala takmer istá: Fico sa zaviazal, že pristúpime k zmluve, Fico to podpíše, Fico si to „zlizne“. Za čo?

K nášmu členstvu v klube sa zrejme máme hlásiť len vtedy, keď je to výhodné. Podobnosť s niekdajšími heslami Smeru, ktorý pred naším vstupom do únie argumentoval „holými zadkami“ a bezprostrednou výhodnosťou podmieňoval aj náš vstup do eurozóny, je isto len náhodná…

Ako to už chodí, z dvoch možností nastala tá tretia: Fico sľúbil, ale nepodpísal, a vládu získali okrem iných SaS a SDKÚ. A nastalo druhé dejstvo. Niektorým voličom zrejme imponovala skratka: socialista Fico rovná sa socialistická únia.

Lenže na tú boli asi pramálo zvedaví bruselskí partneri SDKÚ z frakcie európskych ľudovcov, ktorí ochranný val presadili. A tak sa bolo treba chvíľu pohrávať s myšlienkou, že záväzky predošlej vlády voči Bruselu vlastne nezaväzujú vládu terajšiu. Z tohto omylu vyliečili slovenskú delegáciu až tento týždeň európski partneri osobne.

Blíži sa teda posledné dejstvo, ktoré sa odohrá v parlamente – už opäť aj s účasťou Smeru. Úlohou účinkujúcich bude odohrať ho tak, aby odišli všetci spokojní. Kto bude chcieť nadávať na Fica, bude môcť na neho nadávať i ďalej. Kto bude chcieť byť nabrúsený na Radičovej vládu, ten dostane tiež v parlamentnej rozprave dostatok „streliva“.

Kto bude vo veci gréckej pôžičky potrebovať parlamentné alibi, dostane ho. A všetci naraz si budú môcť zanadávať na Brusel, ktorý nás zasa raz k niečomu prinútil. Len my, čo si myslíme, že Európa stojí za viac ako slovenský politický folklór, budeme krútiť hlavami. Podtatranský tiger opäť raz zamňaukal.

51 debata chyba