Mihálov darček

Viac ako polmiliónová armáda pracujúcich na dohodu bude zo svojich príjmov musieť platiť aj odvody. Tento "darček" od novej vlády sa dotkne tak brigádujúcich študentov, ako aj mamičiek a predovšetkým učiteľov.

07.08.2010 17:19
Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál.
debata (51)

Priemerný čistý plat učiteľky na základnej škole je iba zhruba 400 eur, a preto mnoho slabo platených pedagógov svoju finančnú situáciu rieši tak, že po poslednom zvonení súkromne doučuje.

Určite to nie je ideálne riešenie, ale v situácii, keď neexistuje žiadne lepšie, sú vďační aj za to málo, čo si k učiteľskej almužne privyrobia.

Teraz, keď budú po novom platiť odvody aj s vedľajšieho príjmu, sa mnohým z nich pracovať ani neoplatí.

V poriadku, šetriť sa musí, ale na tomto, na učiteľoch a študentoch? To je úbohé. Ak štát nedokáže pedagógov adekvátne ohodnotiť, prečo im druhou rukou berie aj to málo, čo majú? Nenadarmo slovenské príslovie hovorí, že chudobnému aj z hrnca vykypí.

Šetriť, a to možno oveľa razantnejšie ako u nás, sa chystajú aj v susednom Česku. Tam si však na koaličných rokovaniach Veci verejné (čo je česká obdoba SaS) od partnerov vydupali presun 2 miliárd korún z rozpočtu ministerstva obrany na platy kvalifikovaných učiteľov. Tí majú dostávať plat minimálne 20-tisíc českých korún v hrubom!

Preťať začarovaný kruh, ktorého pevné pradivo tvoria malé mzdy, prestarnutý pedagogický zbor a stúpajúci počet nekvalifikovaných učiteľov (o tzv. lietajúcich profesoroch ani nehovoriac), budeme musieť skôr či neskôr, inak z neho nebude definitívne únik.

51 debata chyba