Na nobelovku

Minimálny dôchodok je myšlienka na pohľad páčivá. V skutočnosti však pre už beztak pokrivený slovenský dôchodkový systém znamená len ďalší chorý prvok. Po jeho zavedení totiž pevne stanovená najnižšia penzia prestane byť odrazom toho, čo dôchodca v aktívnom veku naozaj odviedol Sociálnej poisťovni. Miliardovo zadlženú inštitúciu to donúti "dorovnávať" niektoré penzie z toho, čo nikdy nedostala.

10.08.2010 10:24
debata (68)

Na Slovensku dnes problém nízkych dôchodkov predovšetkým súvisí s problémom nízkej ceny práce. Z úbohých miezd idú úbohé odvody. Potom je skutočne nespravodlivé, ak človeku, ktorý po celý život čestne vykonáva ťažkú a odborne náročnú robotu, štát na starobu vydelí sumu, ktorá nedosahuje ani akési zákonom prikázané dôchodkové minimum.

A naopak, má sa „dorovnávať“ aj tým, ktorým súbežne so smiešnou slovenskou plynie aj oveľa slušnejšia penzia z bohatého zahraničia, o čom sa Sociálna poisťovňa často nemá odkiaľ dozvedieť? No a čo s tými, ktorí bezočivo klamú, s mastnými príjmami sa hrajú na chudákov, čo „nič nezarobia“ a toľko aj odvádzajú?

Dôchodkový systém na Slovensku sa rúti do pekla a čiastkové a nekorektné úpravy mu nepomôžu. Ak sa má zlepšiť, treba ho rýchlo zmeniť. Od základov, premyslene a v nadväznosti na všetky s ním súvisiace systémy. Úloha hodná Nobelovej ceny.

68 debata chyba