Až také bezbolestné to nebude

Nová slovenská vláda získala dôveru. Za jej programové vyhlásenie hlasovalo všetkých 79 koaličných poslancov. Igor Matovič a jeho Obyčajní ľudia tak dodržali svoj sľub, že neohrozia stabilitu nového kabinetu hneď na začiatku. Napriek tomu sa dá očakávať, že aj keď sa novej premiérke výraz "krehká väčšina" nepáči, odteraz bude výsledok každého hlasovania veľmi neistý.

10.08.2010 20:55
debata (75)

Nehovoriac o tom, že vláda si predsavzala prijať až 12 ústavných zákonov, ale presadiť akékoľvek ústavné zmeny bude veľmi ťažké, ak nie úplne nemožné. Vyjadrenia expremiéra a momentálne šéfa najsilnejšej parlamentnej strany Roberta Fica („neverím jej ani pol slova“) naznačujú, že novej vláde nič nedaruje, a tak s najväčšou pravdepodobnosťou zostane všetko po starom – zákony navrhnuté tou druhou stranou budú vždy principiálne zlé.

Prvým testom vzájomnej spolupráce bude hlasovanie o obmedzení imunity. Už v nasledujúcich dňoch sa tak ukáže, či priepasť medzi obomi tábormi dokáže, aspoň v najdôležitejších veciach, preklenúť konštruktívny dialóg. Viaceré umiernené vyjadrenia Ivety Radičovej sú jasným signálom, že urobí všetko pre to, aby nebola pokračovateľkou druhej Dzurindovej vlády.

To, samozrejme, nevyhovuje „pravicovým jastrabom“ a vyvoláva zúrivosť i naľavo. Ako keď líder Smeru označil niektoré formulácie v programovom vyhlásení za snahu „účelovo okrášliť tento dokument nejakým sociálnym šálom“. Dá sa predpokladať, že svojich voličov bude s obľubou strašiť tromi slovíčkami: privatizácia, deregulácia a liberalizácia, ktoré sú dokonalým zaklínadlom proti „pravicovému zlu“.

Lebo aj keď premiérka odmieta radikálne reformy, ktorých ťarchu by na svojich pleciach znova niesli len občania, ak chce vláda zdravé a udržateľné verejné financie, úplne bezbolestné to nebude. V snahe zastaviť prudko rastúce zadlžovanie a postupne znižovať deficit verejných financií bude musieť najneskôr do konca roka povedať, ako to chce dosiahnuť. Keď nesiahne na 2. pilier ani na DPH, ani na dane, tak ako?

75 debata chyba