Poslanecká diéta

Vláda vyhlásila, že ide šetriť aj na sebe. Paušálne desať percent menej by mali dostať ministri aj poslanci. "Konečne!" povedia si mnohí. V situácii, keď platy zamestnancov v uplynulých mesiacoch stagnovali ba dokonca aj klesali, chce kabinet Ivety Radičovej takýmto spôsobom prejaviť solidaritu s ostatnými.

12.08.2010 21:23
debata (36)

Fajn, má to však háčik, ba dokonca hneď dva: Radičová hovorí, že hlasovať o tejto veci má Národná rada. Ponechať rozhodnutie o uťahovaní opaskov na poslancov zaváňa alibizmom. Viacerým z nich sa toto opatrenie vôbec nepáči, lebo mzdy mali zmrazené už uplynulé dva roky. Očakávať preto, že si odpília vetvu sami pod sebou, je trochu naivné.

Druhý háčik sa skrýva v tom, či platy zostanú zmrazené aj na budúci rok. Ak nie, tak touto elegantnou kľučkou poslanci napokon dostanú o vyše 600 eur mesačne viac ako predtým. Z avizovaného šetrenia, tak v konečnom dôsledku bude navýšenie.
Môžeme diskutovať, či 2 009 eur plus 1 600 paušálne náklady je suma hodná slovenského zákonodarcu. Možno nie je, no ani platy ostatných ľudí nie sú také, aké by si želali. Napokon, každý súkromný zamestnávateľ má pádny argument: ak sa majú mzdy zvyšovať, tak najprv musí rasť produktivita práce.

Kvantifikovať prácu poslanca je ťažké. Kríza však ešte stále doznieva. Stačí sa obzrieť za slovenské humná a uvidíme, že šetrí sa takmer všade: rumunský parlament na konci júna rozhodol, že platy zamestnancov verejného sektora sa znížia o štvrtinu!

Poslanci lotyšského parlamentu si zasa znížili platy približne o 300 eur. Škrtá i Portugalsko, Španielsko aj Grécko. Ak chcú byť naši politici naozaj solidárni, nech to urobia hneď, a potom už o tom nediskutujú. Alebo ide len o populizmus?

36 debata chyba