Po milionárskej dani milionárske odvody?

Na jeseň 2006 prišiel Ján Počiatek so znižovaním odpočítateľnej položky základu pre výpočet dane vo vyšších príjmových kategóriách. V lete 2010 prichádza duo Ivan Mikloš – Jozef Mihál s programom zdanenia a „zodvodnenia“ pomaly všetkého, čoho sa ľudská ruka dotkne.

17.08.2010 21:03
debata (47)

Aby sme boli presní, takmer všetkého. V tom, že neskrivili vlások na hlave skutočne veľkým peniazom, boli všetky naše vlády zajedno. Isteže, každý má svoje veľkopodniky a veľkopodnikateľov, každý má svoje J&T, každý má svoju Pentu.

Mikloš je jedným z tých, čo dlhodobo hovoria, že daňovo-odvodové zaťaženie obyvateľov Slovenska patrí medzi najvyššie v Európe, demotivuje ľudí od práce, odrádza zamestnávateľov od vytvárania pracovných miest a všetkých dohromady zvádza na scestie daňových a odvodových únikov.

V roku 2006 Mikloš vysvetľoval, ako Fico cez odpočítateľnú položku v skutočnosti nesiaha na milionárov (napriek tomu, že sa hovorilo o „milionárskej dani“), ale poškodzuje vyššiu strednú vrstvu. Dnes je dôležité, aby odvody platili študenti – brigádnici, alebo ľudia sporiaci si na dôchodok. Alebo ľudia vyhodení z práce, zo svojho odstupného. V roku 2006 Mikloš tvrdil, že avizované škrty vo verejnej administratíve v žiadnom prípade nepokryjú plánované zvýšenie sociálnych výdavkov. Dnes nás prepúšťanie štátnych úradníkov okrem iného spasí od „gréckej cesty“. Teraz sa má vyššej strednej vrstve – ktorú Fico poškodil znížením odpočítateľnej položky – zvyšovať strop na výpočet odvodov. Ako to máme nazvať dnes? Milionárskymi odvodmi?

Pred štyrmi rokmi bolo v kurze nadávanie na socialistov a ich nemravné chúťky na obsah našich peňaženiek prostredníctvom daní a odvodov. Dnes je v kurze vysvetľovanie, že doteraz sme si vlastne žili nad pomery (áno, nejakou záhadou logiky sa to malo diať práve vtedy, keď sme nadávali na socialistov, že nám bránia žiť si dobre). Chúťky dnešnej vlády na obsah našich peňaženiek sú preto predkladané ako vysoko mravné. A odborne podložené.

Aj vtedy, keď sa to okrem iných týka práve strednej vrstvy, z ktorej pred tohtoročnými voľbami spravila ústredný bod svojej kampane volebná líderka tej strany, ktorej je Mikloš podpredsedom. A súčasná šéfka vlády, ktorej je členom, Iveta Radičová.

Otázka, ktoré navrhované škrty daňových a odvodových výnimiek sú správne, ktoré aspoň obhájiteľné a ktoré nespravodlivosť systému neodstránia, ale ,naopak, zvýšia, je vrcholne dôležitá. Určite dôležitejšia ako osobný a politický imidž Mikloša s Mihálom, ktorí – ako sa ukazuje – vyrukovali so svojimi návrhmi pred novinárov ešte skôr, ako sa o nich dozvedeli ich koaliční partneri. Vedela o nich aspoň premiérka?

47 debata chyba