Mrhanie vakcínami? Vinník paradoxne neexistuje

Až 215 miliónov dávok vakcín v Európskej únii skončilo v koši. A nie sú posledné. Komínom vyfučali štyri miliardy eur. A to už je poriadna suma, ktorá sa dala využiť inak. No je vinníkom iba Európska komisia, ktorá zbytočne objednala až 1,1 miliardy vakcín od Pfizeru? Áno aj nie.

19.12.2023 20:00
debata (48)

Vakcíny totiž objednala v roku 2021 počas vrcholu pandémie. Podľa vtedajšieho vedeckého konsenzu práve očkovanie malo ľudstvo zbaviť pandémie. Preto vedenie komisie v dobrej viere objednalo v mene všetkých krajín čo najviac vakcín za čo najlepšiu cenu až do roku 2027. No už pokútne dohadovanie množstva a ceny šéfkou Ursulou von der Leyenovou naznačilo, že to nebolo s kostolným poriadkom. Išlo o spoločné peniaze, predsedníčka komisie nemala čo rokovať na vlastnú päsť.

Odhad sa ukázal ako unáhlený. Vakcíny nemali taký účinok, ako sa deklarovalo. Tie od Pfizeru namiesto jedného roka, po redukcii výrobcu iba trištvrte roka, nakoniec mali v praxi ešte v roku 2021 iba pol roka (rovnako ako prekonanie covidu). Potom prišli menej nebezpečné varianty a subvarianty vírusu a účinnosť klesala. Pri tretej dávke sa deklarovalo maximálne tri mesiace a pri štvrtej sa už taktne mlčí.

Oveľa účinnejšia pri senioroch a ľuďoch s oslabenou imunitou (ktorých covid stále ohrozuje na živote) je včasná liečba (napr. antivirotiká). Za deň meškania sa vírus dokáže v tele riadne rozmnožiť.

To však neznamená, že očkovanie bolo chybou. Na jeseň 2021 pri variante delta zachránilo mnoho ľudských životov. Nie však na Slovensku, pretože preočkovanosť patrila a patrí medzi najnižšie v EÚ. Aj preto sa po Litve zahodilo práve v SR najviac vakcín.

Pravdu nemajú fanatickí prívrženci ani odporcovia očkovania. Podľa nedávneho nemeckého prieskumu nedôveruje vede väčšina ľudí s nižším vzdelaním a dôveruje 79 % s VŠ diplomom, no z nich iba jeden z desiatich tuší, že vedci často robia chyby. Obozretnosť namiesto fanatického „mastičkárstva“ alebo slepej viery, lebo covid nám môže ešte poriadne zavariť.

No nadmerný nákup vakcín sa musí dôsledne prešetriť. Nikto, zvlášť pár jedincov laikov, nemá právo na základe nedokonalých informácií, iba v dobrej viere, mrhať spoločnými európskymi peniazmi.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #vakcíny #Ursula von der Leyenová #Pfizer #očkovanie proti covidu #vakcína proti covidu