Zatvorenie elektrárne v Novákoch - víťazstvo pre všetkých

Nie je veľa oblastí, v ktorých patríme k lídrom. Po tom, čo v stredu v nováckej elektrárni odstavili poslednú turbínu, sa Slovensko stalo jednou z mála krajín EÚ, v ktorých nahradili výrobu elektriny z uhlia zdrojmi s nižšími emisiami.

20.12.2023 20:00
debata (11)

Ťažba hnedého uhlia na hornej Nitre trvala viac ako sto rokov. Povolanie baníka sa v tomto regióne často dedilo z generácie na generáciu. Pre mnohých bolo preto nepredstaviteľné, že by sa ťažba raz mohla skončiť.

Už v 90. rokoch sa však začali ozývať hlasy, že ťažba je nerentabilná a štát ju musí masívne dotovať. Argument v prospech baní bolo zachovanie pracovných miest. Lenže po revolúcii záujem o túto namáhavú prácu začal klesať, a tak bane boli nútené „dovážať“ zamestnancov zo zahraničia. Dotovať zo štátneho rozpočtu cudzincov je však ekonomický nezmysel, preto tlak na zatvorenie baní silnel. Navyše, v posledných rokoch dotácie na ťažbu uhlia rástli. Z viac ako 100 mil. sa vyšplhali až na sumu 150 mil. eur ročne!

Vďaka iniciatíve vtedajšieho eurokomisára pre energetiku Maroša Šefčoviča sa v roku 2017 začalo diskutovať o transformácii uhoľných regiónov na Slovensku. Následne vláda Petra Pellegriniho schválila Akčný plán pre transformáciu hornej Nitry, ktorý stanovil, že k ukončeniu ťažby dôjde na konci roka 2023.

Zatvorenie uhoľných baní a elektrárne v Novákoch bude mať prínos ekonomický aj ekologický. Obyvatelia hornej Nitry tak po 70 rokoch budú môcť dýchať čistejší vzduch.

Vďaka fondu pre spravodlivú transformáciu, ktorý je určený pre európske regióny, ktorých hospodárstvo a zamestnanosť závisia od fosílnych palív alebo ťažkého priemyslu, Slovensko získa 440 miliónov eur, pričom na hornú Nitru je vyčlenená polovica celkovej sumy – 226 miliónov eur. Vďaka týmto prostriedkom si nájdu nové zamestnanie aj baníci, ktorí ešte nedávno fárali. Zatvorenie baní a elektrárne v Novákoch tak napokon bude víťazstvom pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň Nováky #Horná Nitra #uhoľné bane