Neuvážené ozdravovanie

Vládna koalícia ide do ozdravovania ekonomiky príliš razantne. Naliať do štátnej kasy za jeden rok dodatočných 1,7 miliardy eur zasiahne v ťažkých časoch bežných ľudí. Či koalícia zoberie ministerstvám, nakupujúcim alebo sporiteľom, účet v konečnom dôsledku nepriamo zaplatia všetci občania. Pre ľudí aj ekonomiku by bolo lepšie, keby vláda uťahovanie opaskov rozložila na viac rokov.

02.09.2010 08:42
debata (14)

Premiérka Iveta Radičová už naznačila, že ozdravovanie sa rozloží. Nie je však jasné do akej miery. Radičová pripustila, že konsolidácia bude menšia ako 1,7 miliardy eur. V hre zostala najmä vyššia daň z pridanej hodnoty.

Ak ňou kabinet napokon nepohne, ozdravovanie bude asi o 400 miliónov eur miernejšie, čo by bola správna cesta. Veď na čo zaťažovať ľudí nárazovo drahšími nákupmi, keď ministerstvá majú stámiliónové rezervy, ktoré treba odhaliť? Navyše je tu aj razantný rast slovenskej ekonomiky, ktorý potrebu konsolidovať utlmuje.

Brať ľuďom peniaze len preto, aby koalícia bola zlá len v prvom roku a potom posledné dva, naopak, rozdávala, má možno politický zmysel. Ľudia by sa však nemali podriaďovať politikom, ale malo by to byť presne naopak. Pravicová koalícia však má ešte čas na doladenie svojich plánov.

14 debata chyba