Divoký týždeň

Keď magazín Forbes minulý rok urobil rebríček "najnebezpečnejších vodičov Európy", tak Slovensko sa spomedzi 28. európskych krajín, umiestnilo na nie veľmi lichotivom 12. mieste.

04.09.2010 16:59
debata (2)

Pre našich motoristov to rozhodne nie je práve najlepšia vizitka. Aj keď dopravné štatistiky v počte nehôd, ťažko zranených a usmrtených v uplynulých troch rokoch vykazovali jednoznačne klesajúci trend, v tomto smere máme ešte stále značné rezervy.

Ukazuje to aj uplynulé leto a najmä posledný augustový týždeň, ktorý bol na slovenských cestách obzvlášť tragický. Počas siedmich dní na nich zahynulo až 19 ľudí, čo je na taký krátky časový úsek nezvyčajne vysoké číslo. Polícia by preto mala prísť s novými opatreniami.

Za úvahu by možno stálo zníženie maximálnej rýchlosti pre motorové vozidlá na niektorých typoch pozemných komunikácií, tak ako sa to deje v mnohých iných európskych krajinách. Žiaduce by to bolo predovšetkým na niektorých úsekoch ciest 1. triedy, ktoré patria dlhodobo medzi najrizikovejšie.

Zároveň by sa na cestách malo objavovať ešte viac dopravákov, ktorí u vodičov budia rešpekt. Spolu s tým by sa mala zvýšiť i represia za prekročenie rýchlosti. Vyššie pokuty by prinútili vodičov jazdiť ohľaduplnejšie a najmä bezpečnejšie.

Aj keď sa nám podľa všetkého tento rok podarí splniť záväzok voči EÚ znížiť počet obetí na cestách na 305, stále je to len štatistika.

2 debata chyba