Predvianočné memento. Česká tragédia ovplyvní aj život na Slovensku

V Česku sa budú prepisovať dejiny. Tragédiu, akou sa stala pred Vianocami streľba na jednej z najstarších univerzít vo svete, naši západní susedia vo svojej bohatej histórii – aj na tragické udalosti – ešte nezažili. A keďže sú naše dva národy previazané pupočnou šnúrou, bude mať vplyv aj na život na Slovensku.

22.12.2023 15:15
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (167)

Streľba na Karlovej univerzite, ktorá má 14 obetí (plus páchateľ), 24 ľudí je zranených (desať ťažko) a stovky študentov a zamestnancov utrpeli duševnú traumu, šokovala celý svet. Kto by to bol povedal, že v mierumilovnom Česku a zvlášť v malebnej Prahe sa prihodí niečo, na čo sme zvyknutí z USA. Svet sa mení.

Aj stredná Európa. Veď v pamäti máme ešte streľbu na Zámockej spred roka, päť obetí (vysokoškolských študentov) opitého vodiča v centre Bratislavy, nedávne tragédie šikany na školách alebo masaker na základnej škole v Belehrade v máji tohto roka. Ten zatriasol politickou scénou, vzniklo politické hnutie Srbsko proti násiliu a vyústil do minulotýždňových volieb. Spomínané udalosti dokazujú, že zaobstarať si zbraň (legálne) nie je už v našich končinách dávno problém.

Masaker na UK v Prahe určite zatrasie spoločnosťou v Čechách a na Morave. Samozrejme, ako prvá sa rozoberá otázka, ako mohlo k takej tragédii vôbec dôjsť. Prečo bezpečnostné sily nemali žiadne indície? Veď páchateľ sa na čin dlhšie pripravoval. Údajne sa „pochválil“ na (ruskej) sociálnej sieti (rovnako ako ten na Zámockej). Teraz sa preveruje, či nejde o podvrh.

Nemali byť bezpečnostné zložky po slovenskej tragédii obozretnejšie v prepojenom česko-slovenskom prostredí? Polícia dostala informácie o motíve páchateľa spáchať samovraždu od jeho kamarátky na poludnie, následne našli zabitého otca. A podľa prodekanky Filozofickej fakulty polícia už bola na mieste pred samotnou streľbou.

Zamyslenie sa nad spoločenskou atmosférou v oboch republikách, na trhovisku preplnenom rôznymi hoaxmi a dezinformáciami, hlúposťami a nenávisťou na sociálnych sieťach by malo byť prvoradé.

Nečudujme sa, keď si polícia páchateľa – inak tichého a dobrého študenta fakulty – preklepla, hneď zistila, že vlastní arzenál legálne držaných zbraní. V hľadáčiku už bol po dvojnásobnej vražde v Klánovickom lese. Ako mohol len tak bez povšimnutia prepašovať zbrane do priestorov fakulty? Iba rýchly a profesionálny zákrok českej polície ako aj duchaprítomnosť a disciplinovanosť študentov, pedagógov a zamestnancov nachádzajúcich sa v priestoroch budovy zabránili ešte horšej tragédii. Otázka znie, čo ďalej, aby sa takého činy neopakovali.

Zmení sa nastavenie vydávania zbrojného pasu ako aj škály legálne držaných (útočných) zbraní? Vysoké školy (možno aj stredné) určite čakajú prísnejšie kontroly na vstupe do budovy. Či to bude aj s detektorom kovov, ako je to bežné v USA, si počkajme. A nové opatrenia sa nevyhnú ani Slovensku, lebo naše dve krajiny sú stále prepojené.

Práve zamyslenie sa nad spoločenskou atmosférou v oboch republikách, na trhovisku preplnenom rôznymi hoaxmi a dezinformáciami, proste hlúposťami a nenávisťou na sociálnych sieťach, by malo byť prvoradé. Pretože toto toxické prostredie má – či chceme alebo nechceme – neblahý vplyv na dospievajúcich mladých ľudí a na vyvíjajúcu sa osobnosť človeka. Totálny tlak na to, aby mladý človek niekam patril, nebol mimo, ale stále in, bol influencerom aspoň v malej skupine, bubline, umelým hrdinom, veľmi negatívne vplýva na ich duševné zdravie.

Nie je čas zamyslieť sa, či príliš liberalizovaná výchova je tá najsprávnejšia, či sa nerobí niekde chyba? Alebo sa opäť iba mykne plecami, žiaľ, takáto je doba, treba sa prispôsobiť?

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Univerzita Karlova #streľba na škole