Balíček sa šil horúcou ihlou

Vláda v úspornom balíčku na rok 2011 zavádza. Balíček je šitý horúcou ihlou. Opatrenia majú zaplátať dieru v štátnej kase. Pri položkách, ktoré hovoria o zdanení plynu do autobusov či áut, je totiž napísané, že do zavedenia daní vládu tlačí Európska komisia.

14.09.2010 09:38
debata (28)

Tá však tvrdí, že podľa aktuálnej legislatívy má slovenská (i ktorákoľvek iná európska) vláda právo nezdaniť zemný plyn i propán-bután, ktorý sa používa na spaľovanie v autách či autobusoch.

Je jasné, že pre kabinet je to zdôvodnenie nanajvýš skvelé – voličky a voliči si zašomrú popod fúzy, ponadávajú si na Európsku komisiu niekde ďaleko v Bruseli a vláde neodbudne toľko fanúšikov, ako keby povedala „chceme od vás viac peňazí“. Vôbec však nie je jasné, prečo vláda zdraženie zemného plynu a propán-butánu ospravedlnila nekorektným dôvodom.

Žeby bol skutočný dôvod v tom, že niekto neurobil svoju prácu poriadne, pretože na to jednoducho nemal dostatok času? Na jednej strane je skvelé, že táto vláda pripravila dokument s dosahmi balíčka záchranných opatrení promptne – získať niečo podobné za predchádzajúcej garnitúry bola priam sizyfovská práca. Úradníci si zrejme v závale balíčkovania osvojili žiadosti komisie na viaceré opatrenia.

A to napriek tomu, že Brusel od Slovenska žiadal len zdaňovanie plynu a uhlia na výrobu tepla pre bytové domy. Nežiadal pritom zdanenie plynu na pohon áut, rovnako ako nežiadal zdanenie biozložiek, ktoré vláda iniciatívne zdaní od roku 2011, aj keď Brusel to od Slovenska žiada až od roku 2013.

Ale čo si o tom majú myslieť bežní ľudia? A čo si majú myslieť ľudia v zahraničí? A v neposlednom rade – čo si o zdôvodnení vlády zdaňovať plyn pomyslí Európska komisia, na ktorú vláda neprávom zvalila vinu za zdražovanie na Slovensku?

Určite to nebude nič pozitívne. A tak by bolo načase, aby si vláda uvedomila, že nič, čo je šité horúcou ihlou, nie je dobré a aby si radšej nechala čas na „utrasenie“ každého zámeru.

28 debata chyba