A teraz Smer – imunita, vážení

Politici si zanadávali na zbytočné referendum alebo, naopak, vyzývali občanov, aby prišli prejaviť svoju vôľu a dušovali sa, že tá je pre nich posvätná. A teraz by sa mali vrátiť k meritu veci: na októbrovej schôdzi Národnej rady by mal nastať pekný modro-červený konsenzus pri zúžení poslaneckej imunity. A ten, na kom je dnes rad, sa volá Robert Fico.

20.09.2010 23:00
debata (98)

Je zábavné, ako niektorí politici objavili vôľu ľudu. Podľa Ivety Radičovej „účasť takmer milióna občanov je potvrdením mandátu na presadenie tých opatrení z referendových otázok, ktoré obsahuje aj programové vyhlásenie vlády“. Ján Figeľ považuje výsledok plebiscitu za „signál politikom, aby po dvadsiatich rokoch diskusií o obmedzení poslaneckej imunity túto otázku zásadne riešili“.

Hm. Takže politici, ktorí dostali v júni na základe svojho programu mandát, ho po sobote cítia ako ešte raz „potvrdený“. A tí, ktorí počas dvadsiatich rokov „diskusií o obmedzení poslaneckej imunity“ zrejme ani neslýchali o názore občanov na túto tému, dnes vidia „signál“ od voličov, ako sa k nej zásadne postaviť. Nuž, nemajú to verejní činitelia ľahké: nie každý sa vie podkladať občanom tak, aby to vyznievalo prirodzene…

V každom prípade však platí, že na rade v tejto chvíli nie sú oni – politici vládnej koalície. Na rade je dnes ten, kto je v podkladaní sa občanom u nás majstrom. Expremiér a jeho strana Smer.

Návrh ústavného zákona obmedzujúceho imunitu bol – podľa želania Smeru a Fica – presunutý na októbrovú schôdzu parlamentu. Premiérka Radičová – podľa želania Smeru a Fica – podporila to, aby sa oddelila imunita poslancov od sudcovskej imunity. Aké ďalšie želania vyslovia Smer a Fico predtým, než sa rozhodnú dostáť svojim slovám a ich parlamentný klub pripojí svoje hlasy k návrhu zákona?

Ak budú tými želaniami také filipiky, aké predvádzal predseda Smeru vo víkendovom vysielaní TA3, potom sa máme na čo tešiť: „Napríklad prečo by nemohlo to byť tak, že ak poslanec spácha nejaký priestupok… ale priestupok nebude vybavovať policajt, ktorý je dnes pod kontrolou konkrétneho politika ako napríklad pán Lipšic, ale že by ten priestupok išiel do Národnej rady a… príslušný výbor by takú istú pokutu mohol dať tomu poslancovi, ako by mal dať ten policajt alebo niekto iný.“

Takže lepšie bude, keď pokutu poslancovi nedá policajt, ktorý „je pod kontrolou“ konkrétneho politika, ale keď mu ju dajú rovno iní konkrétni politici? To je vskutku zaujímavá logika. Nehovoriac o fakte, že keď ktorýkoľvek policajt koná „pod kontrolou“, tak porušuje zákon, kým politici majú zaujatosť a straníckosť priamo v popise svojej činnosti.

Možnože sa aj niektorí vládni politici v snahe zapáčiť sa „vôli ľudu“ pitvoria, ale ak si šéf opozície v otázke poslaneckej imunity dovolí také salto mortale, aké naznačuje, budú mu ho všetci obúchavať o hlavu ešte roky rokúce. A plným právom.

98 debata chyba