Balíček príde v čase zdražovania

Vláda spravila ďalší krok k prijatiu úsporného balíčka - predstavila štátny rozpočet na rok 2011. V ňom ohlásila okrem rastu daní a poplatkov ďalšiu zlú správu pre ľudí. Nezávisle od vládneho balíčka budú rásť všetky ceny.

01.10.2010 09:04
debata (99)

V budúcom roku sa má inflácia zdvihnúť o 3,5 percenta a toto tempo si má udržať aj v rokoch 2012 a 2013. Znamená to, že všetko bude výrazne drahšie. Balíček sa má pritom v prvom roku na zdražovaní podieľať „len“ jednou tretinou. Ceny tak výraznejšie porastú z dôvodov, ako sú povodne, slabá úroda či zvyšovanie cien ropy a energií.

Niektorých ľudí, ktorí už teraz žijú na doraz a nemôžu sa spoliehať ani na rast platov, tak čaká ďalšia pohroma. V takejto situácii o to viac platí, že úsporný balíček vlády nie je ideálne načasovaný. Vláda argumentuje, že ak by ozdravenie ekonomiky a prijatie balíčka odložila, štát a ľudí by konsolidácia ekonomiky stála neskôr ešte viac úsilia. Vláda navyše tvrdí, že zníženie deficitu ekonomiky, ktorý má ísť v roku 2013 pod požadované tri percentá hrubého domáceho produktu, žiada od Slovenska Brusel.

V skutočnosti to však nie je úplná pravda. Brusel totiž včera nastavil pravidlá pre rozpočtových hriešnikov tak, že Slovensko, ktoré zároveň robí dôchodkovú reformu, musí ozdraviť ekonomiku až o päť rokov. Tento čas mohla vláda využiť na to, aby pri súčasnom prudkom zdražovaní balíček prijala až od roku 2012. Tak by kabinet získal čas na to, aby našiel všetky rezervy na ministerstvách a úradoch, ktoré sa na uťahovaní opaskov v budúcom roku budú v porovnaní s bežnými daňovníkmi podieľať stále len symbolicky.

Bolestivý rozpočet na rok 2011 je však aj dôsledkom hospodárenie minulej vlády. To, že predchádzajúci kabinet nalieval do ekonomiky v čase krízy peniaze a zvyšoval zadlžovanie, nie je samo osebe zlé. Horšie však je, že mal viac šetriť na prevádzke úradov. Zlým dedičstvom je aj mýtny tender, ktorého výsledkom je, že štát bude na mýte a s ním súvisiacimi opatreniami prvé štyri roky výrazne prerábať.

Súčasná vláda sa nemôže donekonečna vyhovárať na minulú. Mala by konať tak, aby sa chyby napravili a zároveň, aby to ľudia finančne utiahli.

99 debata chyba