Vláde fandí väčšina

S vládnou koalíciou je spokojná väčšina ľudí na Slovensku. Vyplynulo to z prieskumu agentúry SANEP, ktorý si dala urobiť televízia TA3, a takto krátko po voľbách by bol iný výsledok aj prekvapujúci. Vláda ešte nie je pri moci tak dlho, aby sa stihla dopustiť vážnych prešľapov.

28.12.2023 20:00
debata (15)

Prieskum teda de facto len odráža mienku ľudí, ktorú vyjadrili vo voľbách.

A tak sa nemožno čudovať, že s vládnou koalíciou je veľmi spokojných 24,2 % a skôr spokojných je 29,1 %. Skôr nespokojných je 14,7 % a veľmi nespokojných je 23,8 % opýtaných, čo tiež nemožno brať na ľahkú váhu. Sily koalície a opozície v spoločnosti sú viac-menej vyrovnané, keďže percento veľmi spokojných je takmer totožné s percentom veľmi nespokojných… No tí, čo sú pri moci, sú predsa len v diametrálne inej pozícii.

Toľko štatistika. Čísla treba brať s rezervou, ale predsa len dávajú aký-taký obraz o spoločnosti. Prieskum sa zameral aj na otázku, ktorá v posledných týždňoch pohla verejnosťou. Vláda na čele s Robertom Ficom zo Smeru sa rozhodla priam expresne zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry.

To sa nepáči opozícii a ani časti občanov, ktorí pre to dokonca vyšli do ulíc. No ak by sme sa opierali o výsledky tohto prieskumu, tak nadpolovičná väčšina obyvateľov nemá problém so zámerom vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Súhlasí s tým 52,1 percenta opýtaných, zatiaľ čo v súhrne 40,3 percenta ľudí so zrušením Úradu nesúhlasí. Iba 7,6 percenta ľudí na otázku nedokáže odpovedať, teda je im to ľahostajné.

Ako rád opakuje Robert Fico, čísla v prieskumoch sú ako plavky – len zakrývajú to, čo by sme všetci najradšej videli. Nech by však výsledky prieskumu ukázali čokoľvek, vládna koalícia má dosť hlasov na to, aby presadila svoje zámery.

„Je potrebné dostať ÚŠP pod kontrolu Generálnej prokuratúry SR – tak, ako to vždy malo byť,“ tvrdí Fico. Keďže uskutočniť tento plán do Vianoc sa mu nepodarilo, začiatok januára môže byť turbulentný. A počkajme si na výsledky podobného prieskumu o štyri roky.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #prieskum #vládna koalícia #Úrad špeciálnej prokuratúry #SANEP