Rok 2024: Plavba v búrlivých vodách bude pokračovať. Západ potrebuje glasnosť

Po rokoch vyčerpávajúcej pandémie, vojny na Ukrajine a vysokej inflácie by sme si konečne želali roky pokoja a normálnosti. Žiaľ ani v roku 2024 nemôžeme očakávať prevratné zmeny. Na domácej i zahraničnej scéne plavba v búrlivých vodách bude naďalej pokračovať. To neznamená, že by sme mali stratiť nádej. Šanca na zlepšenie existuje.

31.12.2023 00:00
debata (37)

Ako sa bude vyvíjať budúci rok, napovedia už prvé dni januára. Peter Pellegrini konečne prezradí, či bude kandidovať za prezidenta. Hoci je horúcim kandidátom na víťazstvo, vôbec ho nemá isté. Veľa bude závisieť od toho, ako ľavicoví a pravicoví liberáli na jednej strane a sociálni a národní konzervatívci na druhej dokážu mobilizovať svojich voličov. A to aj v prípade, že po Pellegriniho odmietnutí by ľavicoví konzervatívci museli siahnuť po náhradnom kandidátovi, napríklad Jánovi Kubišovi.

Či už sa predseda parlamentu stane, alebo nestane prezidentom, koalícia zostane naďalej krehká. Hoci navonok panuje jednota, odvážne reformy, ako aj krehkosť zoskupenia pod značkou SNS, môžu vyvolať časom rozpory. Zvlášť v druhej polovici roka, keď príde rad na tvrdšiu, bolestnejšiu konsolidáciu verejných financií.

Veľa bude závisieť od predsedu národniarov Andreja Danka a jeho vymedzovania sa voči Smeru a Hlasu. Aj teraz sme zistili, že s jeho podporou Pellegriniho kandidatúry to bolo inak, ako sa nám predostieralo. Nebolo by to zadarmo, cena bola neakceptovateľná: post ministra hospodárstva.

SNS by sa mala skôr sústrediť na svoje rezorty, pretože vytýčené reformy v nich sú odvážne. Ich naplnenie určite nebude bezproblémové. Predseda SNS by nemal podliehať panike pri každom posune preferencií. Zbytočné vymedzovanie sa nakoniec iba nahlodá dôveryhodnosť koalície a odoženie voličov do košiara opozície.

Po rôznych negatívnych šokoch a dlhej recesii bolo už v roku 2023 badať zotavovanie. Dúfajme, že bude pokračovať a v roku 2024 svitne na lepšie časy.

PS, SaS a KDH konečne pochopili, že v jednote je sila. Spoločný koordinovaný postup sa stane v roku 2024 bežnou záležitosťou. Radikálne reformy z dielne koalície dávajú opozícii príležitosť na mobilizáciu svojich voličov. No výraznejší úspech stále závisí od toho, či nájde charizmatického lídra. Otázne tiež je, či sa k PS, SaS a KDH pripoja aj Demokrati a bývalé OĽaNO (aj bez účasti Igora Matoviča na protestoch). Ako ukázala predvianočná rozprava o štátnom rozpočte, vynaliezavý Matovič si svoju parketu – na zviditeľnenie – vždy nájde.

Atmosféru na Slovensku bude ovplyvňovať aj dianie vo svete. Veľa bude záležať na tom, ako dopadnú americké voľby, či dôjde k vyhrotenému súboju Trumpa s Bidenom, alebo ani jeden z nich nakoniec nebude kandidovať. Mení sa aj situácia na Ukrajine. Letná ofenzíva stroskotala, vojenská pomoc slabne a nová stratégia neexistuje. Čas na rokovanie sa blíži, čo v žiadnom prípade neznamená, že Ukrajina by sa mala vzdať alebo prestať napádať okupačné vojsko.

Nemenej významné budú voľby do Európskeho parlamentu a následné kreovanie Európskej komisie a jej plán do budúcnosti. Europarlament potrebuje zmenu, pretože skôr ako priestorom na výmenu myšlienok jej rajom zákulisných dohôd, názorových bublín a nemilosrdných ideologických bitiek. Európa, ako aj celý Západ, potrebuje glasnosť, otvorenú myseľ, inak ju čaká úpadok.

Ekonomika i spoločnosť sa vyvíjajú v cykloch. Po rôznych negatívnych šokoch a dlhej recesii bolo už v roku 2023 badať zotavovanie. Dúfajme, že bude pokračovať a v roku 2024 svitne na lepšie časy.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Štvrtá Ficova vláda #rok 2024