Suterén

Už druhý raz sa zopakoval rovnaký scenár. Vo chvíli, keď Robert Fico zvýši Richardovi Sulíkovi adrenalín a tomu dôjdu argumenty - či preto, že ich nemá, alebo preto, že si z neznámych dôvodov nevie na nič spomenúť - príde na rad útok na súkromie.

05.11.2010 08:23
debata (209)

Keď pred rokmi v USA republikáni vytiahli na prezidenta demokrata Billa Clintona jeho aféru s Monikou Lewinskou, väčšina Američanov to vyhodnotila ako neprípustný akt škandalizácie súkromného života a dôkaz, že republikánom došli ich politické zbrane a tak siahajú k najúbohejším prostriedkom, ako ponížiť svojho politického protivníka.

Presne to robí aj Sulík. A to, že na výhrady k tomu, čo robí ako politik, zareaguje obvinením, že Fico podvádza manželku, je suterén, kam sa dá v politike klesnúť.

Prvý raz sa tak stalo, keď mu predseda Smeru vyčítal, že nepozná protokol a to, čo predvádza, je výsmech ústave a demokracii. Šéf parlamentu a SaS odpovedal, že to nebol on, ale Fico, kto sa „so svojou milenkou v slipoch, alebo čo ste to mali, objímal na viedenskom letisku“. Vo štvrtok reagoval podobne.

Sulíkove útoky sú o to zarážajúcejšie, že ide o politika, ktorý sa pôvodne prezentoval ako liberál. Svojich voličov lákal na legalizáciu marihuany či registrované partnerstvá homosexuálov. Dnes to vyzerá, že na nich vlastne spáchal podvod. A nielen preto, že moralizuje ako kovaný kresťanský demokrat.

Bez ohľadu na to, či je za jeho reakciou zakomplexovanosť, alebo neschopnosť udržať sa nad vecou, Sulík sa tým názorovo hlási k najextrémnejšiemu konzervatívnemu krídlu kresťanskej pravice. Mimochodom, aj v prípade týchto politikov – opäť príklad z USA niekdajší líder republikánskej väčšiny v Kongrese Newt Gingrich – zväčša platí, že vodu kážu a víno pijú.

209 debata chyba