Keď sa vražda mení na kauzu

Bolo by malým zázrakom, keby sa polícii podarilo objasniť vraždu Ernesta Valka len niekoľko dní po tom, čo sa stala. Naopak, žiadnym zázrakom nebude, keď začne príbeh Valkovej smrti žiť svojím vlastným životom. Keď sa z vraždy Ernesta Valka stane "Kauza Ernest Valko". Otázkou je, čo proti tomu môže naša polícia urobiť.

12.11.2010 00:09
debata (26)

To, že sa Valkovu smrť nepodarilo objasniť na počkanie, samozrejme nemožno hneď hádzať na hlavy policajtom. Zázračné odhalenia sa odohrávajú pri kozube u Holmesa na Baker Street; v reálnom živote sú skôr vecou náhody, šťastia, či nejakej mimoriadnej nepozornosti, ktorej sa dopustil páchateľ. Keď sa nič z toho nevyskytne, jedinou možnosťou býva práca, pri ktorej sú všetky možnosti otvorené až do poslednej chvíle.

Lenže veľká časť verejnosti nechce byť v koži doktora Watsona. Nechce visieť na perách Veľkému detektívovi a nechce „nechápať“ až do konca. Táto časť verejnosti chce byť sama Veľkým detektívom, ktorý nemusí byť na mieste činu, nemusí vidieť dôkazy, a predsa prípadu rozumie. Forenzné vyšetrovanie predsa pozná z televíznych seriálov. Jej uši a oči sú médiá.

A tak sa roztáča kolotoč. Boli v tom Duckého zmenky? Ide o obrovské peniaze, pre ktoré sa už vraždilo. Tipos? Aj tam ide o sumy, z ktorých sa krúti hlava. Ide o nejakú vysokú politickú hru? Obyčajný biznis? Dohady sa netočia len okolo možných motívov, ale aj okolo samotného činu. Boli dve strely, či jedna? Aká zbraň vraždila? Kde je teraz? S kým všetkým Valko sa v osudný pondelok rozprával? Sťažoval si na zápach acetónu? Kedy presne to bolo? Ba dokonca: čo ak Valko žije?

Tu nepomôže vysmiať sa fámam a dohadom. Sú jednak pochopiteľné, jednak žiadané. Televízia alebo noviny, ktoré by svojmu obecenstvu povedali: „Nešpekulujme, počkajme si na výsledky vyšetrovania,“ by v dnešných pomeroch pohoreli. Isteže, je možné vyhnúť sa prisilným vyhláseniam, nehrať sa na vyšetrovateľa i sudcu zároveň a je možné neprekračovať pri svojich dohadoch aspoň elementárne hranice vkusu. Lenže úplne pred tým utiecť sa v médiách nedá.

Policajtom tak niet čo závidieť. Rozprávať viac, ako je nevyhnutné, by mohlo v krajnom prípade ohroziť celé vyšetrovanie. Dá sa preto pochopiť, keď polícia nechce komentovať či dementovať každú fámu, ktorá už je v obehu. To by mohlo povzbudiť ďalších fámostrojcov, keďže komentovať niečo, znamená povzniesť to na vážnu úroveň. Máme však, žiaľ, skúsenosti s tým, kam to celé môže viesť: vo chvíli, keď policajný prezident s ministrom vnútra vyhlásia výsledky vyšetrovania, im už len málokto uverí.

Ako je známe, pravda často vyzerá popri fámach akosi nezáživne a málo uveriteľne. Verejnosť, ktorá nechce čakať na odhalenie Veľkého detektíva, hrá totiž aj tak úlohu prostoduchého Watsona. Akurát, že Veľkými detektívmi sú v tomto prípade namiesto policajtov výrobcovia mediálnych šumov.

Vražda Ernesta Valka už začala žiť svojím vlastným životom. Policajný prezident a minister vnútra majú len dve možnosti. Oznámiť vyriešenie prípadu, alebo čeliť prívalu dohadov, fám a viac či menej divokých teórií.

26 debata chyba