Na rebríčkoch do neba

V sérii volieb nových rektorov a dekanov jednotliví kandidáti kritizovali, že slovenské vysoké školstvo až katastroficky zaostáva za úrovňou obdobných vzdelávacích inštitúcií vo svete. Na tzv. šanghajský rebríček pol tisícky najúspešnejších univerzít sa Slováci dosiaľ ani nepostavili.

20.11.2010 08:23
debata

Iste, malé národy sú podľa nastavených kritérií (napr. počet pedagógov – nositeľov Nobelovej ceny) znevýhodnené, ale Slovinci a Česi majú v tomto zozname so zlatým rámom po jednej univerzite, Maďari dve a Rakúšania až sedem.

Pravda, sú aj iné rebríčky. Podľa výskumu univerzity v holandskom Leidene by sa bratislavská Univerzita Komenského v prvej päťstovke ocitla, hoci takmer na konci. Lenže ďalšie školy so staršou tradíciou sú hlboko dole. A čo už povedať o ponovembrových "rýchlokvaškách”? V poradí podľa počtu vysokých škôl na jedného obyvateľa by Slovensko zrejme hviezdilo. Ale o to tu nejde.

Skôr ako sa začne trúchlivo rozjímať, či u nás naozaj žije nepomerne menej geniálnych pedagógov ako inde, treba si uvedomiť, že slovenské univerzity dostávajú na svoj chod o 40 percent menej peňazí ako české a na jedného študenta štvrtinu prostriedkov ako v pätnástke "starých” krajín EÚ či sedminu rozpočtu USA. A to už nie je chyba profesorov ani študentov, ale všetkých vlád, ktoré boli dosiaľ pri moci.

debata chyba