Zamestnanec nad zlato

Časy, keď Slovensko kvárila vysoká nezamestnanosť, sú preč. Teraz sa firmy boria s opačným problémom – kde nájsť zamestnancov?

08.01.2024 20:00
debata (8)

Momentálne u nás pracuje rekordných 100-tisíc cudzincov a dopyt po pracovnej sile neutícha. Najvyhrotenejšia situácia je v doprave, kde chýbajú najmä šoféri autobusov a kamiónov.

Napríklad v Košiciach museli pre nedostatok vodičov autobusov zredukovať spoje mestskej dopravy a podobný scenár hrozí prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska.

Zlá situácia na trhu práce tu bola aj predtým a prehlbuje ju nepriaznivý demografický vývoj, lenže nik z politikov tomuto problému nevenoval pozornosť. Len pre porovnanie: kým v ročníku 1960, ktorý odchádza do dôchodku, sa narodilo 88-tisíc ľudí, v ročníku 2006, ktorý prichádza na pracovný trh, je to len 53-tisíc. A nožnice sa budú ešte viac roztvárať, keď do penzie začne odchádzať silná generácia tzv. Husákových detí.

Nahradiť skúsených pracovníkov nováčikmi by nebolo jednoduché ani za „normálnych okolností“. Našu situáciu však okrem demografického prepadu zhoršuje aj štedrý systém odchodu do predčasného dôchodku, ktorý si jednoducho nemôžeme dovoliť. Ministerstvo práce preto už uvažuje o zmene, aby odchod do predčasného dôchodok nebol taký atraktívny.

V neposlednom rade sa pod nedostatok zamestnancov podpísal aj fakt, že od nášho vstupu do EÚ sa postupne otvorili pracovné trhy ostatných členských krajín, čo znamenalo odlev zhuba 300-tisíc Slovákov do zahraničia.

Ak chceme obsadiť pracovné miesta na Slovensku, tak v prvom rade by sme cudzincom nemali hádzať byrokratické polená pod nohy. Lebo záujem z ich strany by aj bol, lenže asi nik nemá chuť podstúpiť byrokratickú tortúru.

Azda jediným pozitívom je, že súčasný nedostatok pracovníkov vyvolá tlak na rast miezd, čo by mohlo zatraktívniť náš pracovný trh pre rodákov zo Slovenska a prilákať ich späť domov.

Tak či onak, slovo nábor by si tento rok okrem personalistov mali osvojiť aj slovenskí politici. Inak naša ekonomika bude rásť oveľa pomalšie.

Mimochodom, premiér Fico už viackrát spomenul potrebu riadenej migrácie, čo asi nebola náhoda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #demografický vývoj #nedostatok zamestnancov