Choré súdnictvo

Nič nemohlo nastaviť zrkadlo pomerom v súdnictve a samotným sudcom lepšie ako ich antidiskriminančné žaloby. To, že takmer každý druhý sudca chce od štátu, aby mu doplatil 110-tisíc eur, svedčí o tom, že justícia musí prejsť radikálnymi zmenami.

02.12.2010 09:47
debata (33)

Ak verejnosť ani to všetko, čo sa v ňom udialo doteraz, nepresvedčilo, že pomery v justícii sú zhnité a hniloba pomaly napáda celú spoločnosť, žaloby, kde kolega priklepne kolegovi len tak 100-tisíc eur, presne ukazujú, že treba spraviť radikálny rez. Súdy potrebujú čerstvú krv, aby tá nakazená neinfikovala novú.

Hádam si občania uvedomia, že práve od nich chcú sudcovia peniaze, aby si mohli naďalej rozširovať svoje hmotné statky, ktoré majú problémy priznať napriek tomu, že im to prikazuje zákon. Ústavný súd síce pri rozhodnutí o zrušení Špeciálneho súdu konštatoval, že príplatky pre špeciálnych sudcov boli diskriminačné voči sudcom všeobecných súdov, nepovedal však, že majú nárok na doplatenie rozdielu.

Ak chceli mať sudcovia šesťkrát vyššie príplatky ako ich kolegovia, nič im nebránilo prihlásiť sa do konkurzu na Špeciálny súd. To by však museli ísť s kožou na trh a vyzliecť sa donaha pre bezpečnostnú previerku. To mnohí z nich nemohli. Verejnosť by totiž zistila, akí ľudia sa skrývajú pod talárom a rozhodujú o osudoch iných. A tí teraz chcú žmýkať štát, skrývajúc sa za antidiskriminačné žaloby.

33 debata chyba