Kúsok empatie

Veta, že všetci, teda aj poslanci, musia ušetriť 10 % mzdových nákladov, znela uprostred leta celkom jasne. Nasledujúce mesiace však ukázali, že aj z takejto jednoznačne formulovanej požiadavky sa dá urobiť napínavá "story", v ktorej do konca nie je jasné, ako to dopadne.

03.12.2010 00:19
debata (8)

Premiérka síce jasne povedala, že ak sa uprostred krízy majú uskromňovať občania, musia tak urobiť aj politici, no jej kolegom to také jasné nebolo a začali sa hry s číslami.

Vláda sa v polovici novembra napokon dohodla na modeli navrhnutom SaS. Ten predpokladal, že platy by sa mali odvíjať v závislosti od toho, ako sa darí ekonomike. Nápad nadviazať platy poslancov na výšku deficitu verejných financií je slušne povedané „svojský“, splnil by sa ním však vytýčený cieľ – úspora peňazí na mzdách poslancov.

Iný „usporný“ návrh KDH, ktorý by v konečnom dôsledku znamenal mierne, ale predsa len navýšenie platov, síce včera v parlamente neprešiel, no po pozmeňovacích návrhoch to ani s uťahovaním poslaneckých opaskov nebude až také vážne, lebo namiesto 10 % napokon prídu len o tri.

Argument, že poslanci mali mzdy zmrazené niekoľko rokov, neobstojí. Keď v Lotyšsku pred časom platy štátnych zamestnancov zoškrtali o štvrtinu, aj občania prijali úsporné opatrenia bez väčšieho reptania. Mali pocit, že všetci sú na jednej lodi.

A čo naši poslanci? Hovorí im niečo slovko empatia?

8 debata chyba