Svet podľa Orbána

U našich južných susedov sa "dvojtretinová revolúcia" dostáva do ďalšej fázy. Po absolútnom znevýhodnení sporenia v súkromných penzijných fondoch, "normalizácii" médií, na ktoré prostredníctvom náhubkového zákona bude možné uvaliť sankcie likvidačného charakteru, je na rade ústava. Tú už mimochodom Orbánova vláda od jari stihla znovelizovať osemkrát, no teraz sa ju chystá zabetónovať tak, že s ňou nepohne nik.

04.12.2010 12:56
debata (7)

Podľa návrhu z dielne Fideszu by totiž akékoľvek zmeny musela odsúhlasiť dvojtretinová väčšina parlamentu v dvoch po sebe nasledujúcich volebných obdobiach. Keďže pravdepodobnosť, že by niekto volebný úspech Fideszu zopakoval, je veľmi malá, táto ústava by platila naveky.

Orbán je dnes silný vodca, ktorý sa v týchto ťažkých časoch odvoláva na tradície. Lenže ani štátna vlajka, na ktorej Maďarom pribudne znak, nezakryje skutočnosť, že z bývalého premianta strednej Európy sa stáva chorý muž. Smutné, ale poučné.

Najprekvapujúcejšie je však to, že Európa neprotestuje. Keby sa takéto veci diali u nás, asi by tak ľahko neprešli. Hoci je možné, že to zvláštne ticho je tiež dôsledkom krízy, keď únia rieši predovšetkým ekonomiku.

7 debata chyba