Normálny ľudský príbeh alebo dôvod na odstúpenie?

Andrej Danko je vraj ľahký terč, a preto už ani nie je zaujímavé robiť si z neho žarty. Čo však, keď líder SNS a podpredseda parlamentu pozornosť sám priťahuje? Najnovšie tým, že v bratislavskej Dúbravke nabúral do semaforu a zdemoloval ho.

12.01.2024 15:43
debata (134)

Podľa informácií v tlači, ktoré napokon sám Danko potvrdil, si to z miesta nehody pokojne nasmeroval domov. Je už len úsmevnou bodkou za „príbehom“, že polícia ho vypátrala podľa olejovej škvrny, ktorá viedla až do jeho garáže a podľa značky auta patriacej vozidlu SNS, ktorá zostala na mieste. Ak si k tomu prirátame obrázok nahnutého semaforu, na ktorom zostala blikať oranžová, žiada sa dodať, že lepšie by to neurobil ani Mr. Bean.

To, čo visí vo vzduchu, je otázka, či jeden z vysokých ústavných činiteľov, predseda strany, ktorá je súčasťou vládnej koalície, nešoféroval pod vplyvom alkoholu. Ak si pozriete video, na ktorom je pokrivený stĺp, neunikne vašej pozornosti, že nahnutý bol veru riadne. Z toho možno usudzovať, že predseda SNS šiel buď obrovskou rýchlosťou, alebo skrátka šoféroval pod vplyvom nemalej dávky alkoholu. Ak išlo o kombináciu oboch faktorov, tým horšie.

Nebol by, samozrejme, prvým a zrejme ani posledným politikom, ktorý mal s alkoholom za volantom (či inde) problém. Z minulosti spomeňme len Jána Cupera z HZDS, takisto šéfa tej istej strany, ktorej teraz Danko šéfuje, teda Jána Slotu, bývalého poslanca za SMK Miklósa Duraya či známeho parlamentného a mestského poslanca za SDKÚ Petra Ďuračku. Bývalý poslanec SMK Pál Farkas tiež odmietol fúkať a svoju príhodu s alkoholom má za sebou aj Mikuláš Dzurinda, ktorý popíjal v košickom hoteli a keď vyšiel von, rozbil si hlavu. Alkoholickú „storku“, aj keď nie za volantom, má na konte tiež bývalý minister životného prostredia László Sólymos z Mosta, ktorý po incidente v reštaurácii odstúpil.

Danko pri nehode zdemoloval semafor, odhalila ho olejová stopa
Video
Z miesta nehody odišiel / Zdroj: TV Pravda

To, či Danko šoféroval opitý, nevieme a už sa zrejme nedozvieme, pretože neabsolvoval dychovú skúšku. Áno, udalosť síce nahlásil poisťovni (ratoval seba) a ráno mestu (pekné od neho), ale políciu nezavolal. Bývalé OĽaNO preto žiada zverejniť postup polície pri vyšetrovaní nehody.

Našťastie, nikomu sa nič nestalo. Danko jeden stĺp (pri Národnej rade) postavil, druhý zdemoloval. To, čo je na incidente pozoruhodné, sú odlišné reakcie premiéra, šéfa Smeru Roberta Fica, a predsedu parlamentu, šéfa Hlasu Petra Pellegriniho. Kým Fico hovorí o „normálnom bežnom ľudskom príbehu“, ktorý sa môže stať každému, Pellegrini spomína dokonca vyvodenie politickej zodpovednosti.

Z postoja oboch politikov je zrejmé, ktorý z nich má bližšie k Dankovi a ktorý má bližšie k dodržiavaniu všeobecne platných pravidiel. Buď obhajujete Danka, alebo morálku.

Pellegrini reaguje na Dankovu nehodu
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #semafor #Andrej Danko #stĺp #Dankova nehoda