Pellegrini sľubuje: Lekárov bude viac!

Vyše 30 rokov po revolúcii a zdravotníctvo máme ako v Bangladéši. Pardon, po prvé, neurážajme Bangladéš, po druhé, nepreháňajme. No teraz sa všetko ako mávnutím čarovného prútika zmení! Prečo?

17.01.2024 20:00
debata (10)

Lebo predseda parlamentu, líder Hlasu a takmer kandidát na prezidenta oznámil, že nedostatok lekárov vyriešime. Ako?

Lekárske fakulty na Slovensku budú môcť po novom prijať o 150 študentov viac. Stane sa tak už pri najbližších prijímacích pohovoroch. „Oproti pôvodným plánom sa pri najbližších prijímacích pohovoroch bude čiara úspešnosti posúvať tak, aby v súčte na jednotlivých fakultách bolo prijatých do prvého ročníka o 150 študentov navyše oproti bežnému stavu, ktorý dnes máme,“ zvestoval Pellegrini.

Je skvelé, že študentov medicíny pribudne, ale je to málo. Na nedostatok lekárov dlhodobo upozorňuje predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Máme ešte v čerstvej pamäti, ako sa v septembri 2022 pokúšali lekári prinútiť Hegerovu vládu k činom výpoveďami.

Lekári si uvedomujú, že riešenia sa nedajú nájsť zo dňa na deň, ale chcú vidieť, že sa na nich pracuje. „Viete, keď hovoríme, že máme málo sestier, nemôže byť 120 záujemkýň o strednú zdravotnú školu a prijmú tridsať a nevidíte žiadne riešenie,“ povedal Visolajský zhruba pred dvoma rokmi. Možno je teda Pellegriniho sľub povestnou prvou lastovičkou a nádejou, že sa niečo začne posúvať k lepšiemu.

V každom prípade, mali by sme sa skôr porovnávať s krajinami vyspelej Európy ako s Bangladéšom a nevychádzať z tohto porovnania najhoršie. Dohodu o vyššom počte študentov musia ešte schváliť akademické senáty škôl. Do nového akademického roka chce rezort fakultám poskytnúť na tento účel zhruba milión eur.

Pellegrini vie, že zvýšenie počtu študentov nie je riešením nedostatku lekárov v nemocniciach, ale podľa neho ide o záväzok ďalej zdokonaľovať vzdelávací systém a pokračovať v opatreniach. Pekný záväzok. Verme, že zvestovateľom dobrých správ nebude Pellegrini len do prezidentských volieb.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #Peter Visolajský #Lekárska fakulta Univerzity Komenského #Peter Pellegrini #lekárska fakulta