Trnka a mediálne vlnky

Slovensko oddnes nemá generálneho prokurátora. Niežeby nemalo Generálnu prokuratúru, to nie. Táto inštitúcia funguje ako dosiaľ – nech už to znamená, čo chce. Akurát s tým, že namiesto doterajšieho šéfa ju povedie jeho doterajší námestník. Dokedy? To je otázka za milión eur.

02.02.2011 12:00
Dobroslav Trnka Foto:
Dobroslav Trnka
debata (5)

Mediálne vody sa asi neubránia vlnkám, ktoré stihol na rozlúčku rozčeriť odchádzajúci Dobroslav Trnka. Ten nám v štýle Terminátora odkázal: Ja sa vrátim. Pravdu povediac, nevedno, ako to myslel. On totiž nikam neodchádza. Ani telom, ani duchom. Vyjadrené jazykom kádrových referentov, na Generálnej prokuratúre sú vo funkciách skoro všetci „jeho“ ľudia. Vrátane nového dočasného šéfa.

Vďačnou témou budú istotne aj Trnkove slová o tom, že za svojej éry nedopustil, aby bola prokuratúra zneužitá v politickom boji – a že práve to mu majú jeho kritici za zlé. Tí kritici by boli samozrejme veľmi hlúpi aj nebezpeční, keby mu vyčítali akurát toto. Lenže výraz „nepripustiť zneužitie“ sa dá interpretovať aj tak, že prokuratúra pod jeho vedením politicky citlivé kauzy jednoducho zhadzovala zo stola. A to by potom bolo konanie, ktoré má k zneužitiu prokuratúry rovnako blízko, ako keby „vybavovala“ citlivé kauzy nejakou politickou selekciou.

Či sa mu to páči, alebo nie, jeho osoba sa už dávno stala predmetom politického boja. Aj preto bude hodnotenie jeho éry ešte hodný čas skresľované politickými interpretáciami: či už v jeho prospech, alebo proti nemu.

Lenže Trnka a mediálne vlnky okolo neho zďaleka nie sú tým jediným, čím by sa dnes človek pri pomyslení na prokuratúru mal zaoberať.

Vládna koalícia voľbu nového generálneho prokurátora v parlamente hrubo nezvládla. A keď zistila, že má v ústach sústo, ktoré nedokáže prehltnúť, reagovala tak, že si odhryzla ešte väčšie sústo. Výsledkom toho je, že okrem Generálnej prokuratúry bez generálneho prokurátora máme dnes na stole aj plány na reformu tejto inštitúcie.

Čo čert nechcel, aj toto sústo sa ukazuje byť pre koaličné ústa priveľké. Keďže vládna koalícia nemá v parlamente dosť síl na zmenu ústavy, premena prokuratúry na štátne zastupiteľstvo sa predbežne nekoná. Čo sa však koná, je jej premena na akýsi hybrid: monokratická inštitúcia, do ktorej môžu politici zasahovať akosi bočnými vrátkami…

Prokuratúra je bez šéfa. Nového sa dočká – podľa predsedu parlamentu Richarda Sulíka – možno o päť, šesť mesiacov. Medzitým však koalícia pracuje na zmene jej postavenia. Otázka, či by nemalo väčší zmysel, aby nový generálny velil už aj „novej“ prokuratúre (keď už to musí byť), je legitímna. Lenže posúva horizont zvolenia nového generálneho prokurátora ešte ďalej.

Prečože to všetko? No preto, lebo niekto nevie, aké sústo si nabrať a aké radšej nechať tak. A v tomto je Trnka naozaj nevinne.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba