Budeme už čoskoro pracovať menej? Fico plánuje "pracovnú revolúciu"

Stráviť menej dní v práci a mať trojdňový víkend? Kto by niečo také nechcel. Samozrejme, iba v prípade, že budeme dostávať rovnaké platy ako doteraz. Ako to však s predstavou premiéra Roberta Fica o štvordňovom pracovnom týždni skutočne bude, žiaľ, nikto netuší.

21.01.2024 19:00
debata (29)

Fico sa na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose prezentoval ako skutočný ľavičiar. Slovákom sľúbil niečo, čo bolo u nás doteraz iba predmetom akademických diskusií. Vyrukoval totiž so svojimi plánmi na experiment s kratším pracovným časom.

Ako to však bude celé vyzerať? Budeme pracovať 10 hodín štyrikrát do týždňa, alebo tak ako doteraz, 8 hodín a pribudne nám jeden víkendový deň navyše? Budeme zarábať menej? Ficove plány zatiaľ nikto na papieri nevidel a vyzerá to tak, že ich neprezradil ani svojim kolegom vo vláde.

Stalo sa to, na čo zrejme v Davose ani nepomyslel. Jeho slová vyzneli viac ako zmätočne. Majú sa naše firmy začať pripravovať na „pracovnú revolúciu“ a môžu sa zamestnanci tešiť na to, že už čoskoro budú mať viac voľna?

Otázok je priveľa, odpovede zatiaľ nie sú žiadne. Minister práce Erik Tomáš (Hlas) si už stihol dať podmienku, že o návrhu bude diskutovať len vtedy, ak sa nebude siahať na platy. Firmy, ktoré sú podľa Fica na zmenu pripravené, vláde preventívne odkazujú, aby dala od Zákonníka práce „ruky preč“.

Odborári upozorňujú, že ak sa pracovný čas nebude skracovať „riadne“, teda zo 40 na 32 hodín za týždeň, nebude to mať zmysel. Išlo by totiž iba o kozmetickú úpravu, zmenu v rozvrhu, ktorá je možná už aj teraz. Keď už zavádzať revolúciu, tak poriadnu a s jasným plánom. Všetkým nám tak zostáva už iba sledovať, čo bude ďalej. Experimentov s tým, koľko prázdnych sľubov dokáže politik vysloviť, sme už totiž zažili viac než dosť.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #tripartita #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Svetové ekonomické fórum #štvordňový pracovný týždeň