Keď pravda oslobodzuje

Pravda oslobodzuje. Tento výrok zaznieva z úst predsedu KDH Jána Figeľa pomerne často. Používa ho však iba verbálne. Hnutie v poslednom čase čelí množstvu škandálov. Viaceré sú v rovine etickej, ale nevyhli sa ani kauzám, ktoré pre viacerých kresťanských demokratov môžu mať aj trestnoprávnu dohru.

09.02.2011 12:07
debata (11)

Je jedno, či sa obzrieme do minulosti, alebo stojíme v súčasnosti. Stačí si spomenúť na fungovanie viacerých politikov KDH na komunálnej úrovni, či už to bol bývalý starosta Rače Pavol Bielik, alebo dlhoročný primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Alebo na predražené prieskumy verejnej mienky o dvoch ministroch za toto hnutie v druhej Dzurindovej vláde, ktoré zaplatili občania.

KDH sa prešľapom nevyhlo ani teraz. A to najmä vinou svojho predsedu. Či už ide o dosadzovanie svojich ľudí na lukratívne miesta v štátnej správe bez výberových konaní, predražené nákupy, alebo o netransparentné financovanie predvolebnej kampane. Nie je v tom samotné, podobné prípady majú na rováši aj ďalšie vládne strany. KDH sa však v duchu kresťanstva v názve prezentuje ako hnutie politikov „čistých, odvážnych a spravodlivých“. Takých, čo „neopierajú svoju činnosť o klientelizmus a korupciu, o nejasné a nečitateľné metódy“.

Tým, ako sa postavilo vedenie KDH ku kauzám svojich politikov, zaradilo sa medzi strany, ktoré o morálke kážu, ale pravidlá nedodržujú. Na to, aby kresťanskodemo­kratickým lídrom ľudia dôverovali, museli by sa aj v skutočnosti riadiť Figeľovým mottom Pravda oslobodzuje.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba