Sebareflexia

Sebareflexia vlastných dejín je základným predpokladom pre zdravý vývoj spoločnosti. Z tohto hľadiska nie je Slovensko v najlepšej kondícii. Aj keď pred časom vznikol Ústav pamäti národa, názory na jeho fungovanie a najmä personálne zloženie, vyvolávajú viaceré otázniky.

04.03.2011 17:00
debata (26)

Teraz Iveta Radičová prichádza s návrhom vytvoriť Múzeum komunizmu. Podobné inštitúcie majú prakticky vo všetkých postkomunistických krajinách, takže Slovensko len dobieha zameškané. V Prahe Na Příkopě existuje Múzeum komunizmu, v Berlíne popri Múzeu tajnej bezpečnosti STASI a Múzeu pri legendárnom prechode Checkpoint Charlie je ešte niekoľko inštitúcií pripomínajúcich toto obdobie.

Lenže totalita nemala iba červený, ale i hnedý odtieň. A keďže obyvatelia tejto časti Európy polovicu minulého storočia prežili v neslobode, tak popri spomínaných inštitúciách existuje aj berlínska Topografia teroru mapujúca vládu nacistov či budapeštiansky Dom teroru, ktorý zahŕňa oba režimy.

Práve ním by sa premiérka mohla nechať inšpirovať. Rovnako to platí aj pre budovu, v ktorej toto múzeum sídli. V Dome teroru na Andrássyho triede totiž v minulosti sídlila tajná polícia ÁVH a v podzemí sa nachádzajú väzenské cely.

Či je Úrad vlády, v ktorom viac ako 20 rokov sedia demokraticky zvolení zástupcovia ľudu, práve takýmto symbolom totality, je značne otázne.

Rovnako ako načasovanie, ktoré v situácii, keď sa na vládu valí jeden škandál za druhým, pripomína PR, cieľom ktorého je odpútať pozornosť.

Kiežby to tak nebolo.

26 debata chyba