Parler, teda rozprávať. Minister by mal strpieť poslanecké "kecy"

Trestný zákon a rozprava o ňom. Nič iné v posledných týždňoch parlament nerieši. Vládna koalícia sa ho rozhodla zmeniť, opozícii sa to nepáči. Predseda parlamentu to zaklincoval tým, že obmedzil rokovanie a chystá sa upraviť aj rokovací poriadok tak, aby opozícia nemohla donekonečna obštruovať.

28.01.2024 20:00
debata (32)

Je tu veľa problémov naraz. Prvým je, či a ako sa má vôbec meniť Trestný zákon. Druhým, či sa tak má stať v skrátenom legislatívnom konaní – pričom parlament už rozhodol, že áno. A treťou je otázka, či meniť – a práve teraz – rokovací poriadok parlamentu tak, aby si koalícia uľahčila presadzovanie svojich zámerov.

Prvý problém je jasný, k novele by sa mali vyjadriť v prvom rade odborníci z oblasti trestného práva a politici by im mali načúvať. Zároveň by koalícia mala načúvať opozícii a opozícia koalícii – to je už na Slovensku ťažšie. V diskusii o práve vyhráva ideológia. Každý tábor síce načúva právnikom, ale tým „svojim“. Pritom vychádzať by sa malo z vedeckých štúdií o tom, ako jednotlivé tresty v praxi fungujú. A treba brať do úvahy, že prísnosť trestu nie je jediným faktorom, ktorý vplýva na kriminalitu a jednotlivé krajiny môžu mať svoje špecifiká.

Poslanec Michal Šipoš z hnutia Slovensko tvrdí, že opozícia prácu parlamentu nijako neblokuje, stačí, aby koalícia prerušila rokovanie o Trestnom zákone a schválila si tie zákony, ktoré súrne potrebuje. Minister životného prostredia, nominant SNS Tomáš Taraba, mu v relácii V politike na TA3 oponoval.

Nemienia sa vraj prizerať, ako opozícia umelo využíva diery v rokovacom poriadku. Tie raz-dva zaplátajú a vládnutie bude efektívne. Podľa niekoho efektívne, podľa iného menej demokratické. Taraba nevidí napríklad dôvod čítať nahlas v parlamente všetky pozmeňujúce návrhy. Podľa neho ich stačí dať do podateľne a na internet. Ministrovi však treba pripomenúť, že parlament je od slova „parler“, teda rozprávať. Nejaké tie poslanecké „kecy“ by mali poslanci aj ministri v záujme demokracie strpieť.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #Trestný zákon #novela Trestného zákona #Tomáš Taraba #Michal Šipoš #trestné právo #kriminalita trest