Druhý balíček

Vláda prichádza po tohtoročných úsporách s ďalším balíčkom. Je to potrebné? Na to, aby sa ďalej brzdilo zadlžovanie krajiny a budúcich generácií, je šetrenie naozaj nevyhnutné. Vláda tiež potrebuje získať ďalšie peniaze, aby mohla po doterajšej blamáži s eurofondmi na budúci rok stavať vo veľkom diaľnice a vyhla sa obrovskej kritike za túto oblasť. Otázne však je, ako šetriť.

27.03.2011 15:37
debata (8)

Druhý balíček od roku 2012 bude totiž ľudí opäť bolieť. Dosahy zvýšených daní a aj z tohto dôvodu drahších energií a potravín z tohtoročného balíčka totiž zostanú. Okrem nich sa ľudia musia pripraviť na značné zdraženie vína až o 33 centov na litrovú fľašu. Zdražie tiež pivo, aj keď miernejšie.

Rezort financií predbežne počíta aj so zmenou valorizácie dôchodkov, aj keď tá sa v parlamente už raz stretla s odmietavým postojom. Po tohtoročnom krátení peňazí na tretí pilier či životné poistky si štátne šetrenie odnesú od roku 2012 aj stavební sporitelia, ktorí pri medziúvere nebudú môcť čerpať štátnu prémiu.

Najviac peňazí priamo od ľudí si štátna kasa sľubuje od rastu dane z nehnuteľností. Štát dá menej peňazí samosprávam a spolieha sa zatiaľ na to, že tie budú v zmysle zákonných možností brať ľuďom viac za ich pôdu či domy.

Paradoxné na druhom balíku je, že rezort financií už má jasno v tom, ako by peniaze zobral ľuďom, ale nie celkom si rozmyslel, ako ušetrí samotná vláda. V balíčku sú síce vyčíslené predpokladané plošné úspory pri chode štátu, obstarávaní tovarov a platoch, ktoré sa majú mimochodom s výnimkou učiteľov zmraziť, chýbajú však konkrétne úspory na ministerstvách. Tie ich už mali dávno predložiť. Rezorty, okrem niektorých výnimiek, však šetrenie opäť pochopili ako vyplnenie povinných tlačív a úspory nevyčíslili.

Ministerstvo financií v tomto smere musí pritvrdiť. Už za minulej vlády bol rezort odsunutý pri snahe šetriť na vedľajšiu koľaj. A o konkrétnych úsporách a auditoch na ministerstvách sa opäť len hovorí, ale výsledok stále chýba.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) sa pri balíčku konečne zobudil aj v prípade štátnych podnikov, ako je Jadrová a vyraďovacia spoločnosť či Lesy SR. Tieto dve firmy majú štátu dať dodatočných 50 miliónov eur. Ak by ich napríklad našli už vlani a vláda sa pozrela aj na ďalšie štátne firmy, už tohtoročný balíček mohol byť miernejší. Štátne podniky si roky veselo šafária na úkor daňovníkov a deje sa to stále, keďže elektronické obstarávanie v týchto podnikoch stále chýba.

Dobré časy pre ľudí sú stále ďaleko, pozitívom je možno len končiaca sa kríza a s ňou spojené oživovanie priemyslu a rast platov, aspoň vo veľkých fabrikách.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba