Peniaze ľudí

Štátnemu rozpočtu sa za prvé tri mesiace darí lepšie, ako sa čakalo. Deficit, ako ho na celý rok naplánoval minister financií Ivan Mikloš, mal dosiahnuť v prvom štvrťroku takmer miliardu eur.

03.04.2011 15:15
debata (5)

Realita je však „len“ vyše 650 miliónov eur. To, že výsledok je zatiaľ lepší, je však na úkor prázdnejších peňaženiek bežných ľudí. Na tých by mala vláda pamätať, ak sa v ďalšom vývoji naozaj ukáže, že sú k dispozícii voľné peniaze.

Lepšie plnenie rozpočtu tiež navodzuje otázku, či januárový úsporný balíček, ktorým sa zvyšovali dane, musel byť naozaj taký tvrdý, ako bol. Ministerstvo financií aj analytici sú na túto tému zatiaľ opatrní. Rezort si zjavne uvedomuje, že ak by dal najavo, že nemusel toľko zvyšovať dane, ľudí by rozhneval. Priznať voľné peniaze tiež nechce z taktických dôvodov. O dodatočné zdroje už žiadajú zdravotníci či učitelia a počítať treba aj so železnicami. Čo z rozpočtu podporiť, bude pre financmajstrov dilema. Svoje určite zohrá aj sila jednotlivých politických strán či hlasivky ľudí z ulíc.

Dlhy Slovenska sú po kríze naďalej vysoké a šetrenie je nevyhnutné. Lacnejší chod štátu o desatinu je určitý výsledok, ktorý však stále nezodpovedá tomu, aké sú na úradoch a ministerstvách za roky šafárenia rezervy. Naopak, ďalšie uťahovanie opaskov na daňovníkoch by už malo ustať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba