Bez práce

Nezamestnanosť je dlhodobo jedným z najväčších problémov, ktorý trápi ľudí na Slovensku. Od konca roka 2008 kontinuálne stúpa a blíži sa pomaly k 15 percentám. Kríza je už (azda) za nami, ale na počte ľudí bez práce sa to neprejavuje.

11.04.2011 14:00
debata (6)

Veľa dôvodov na optimizmus nedáva ani 9,9 percenta nezamestnaných v rámci EÚ. Ak pred krízou tisíce Slovákov našli robotu aspoň v Írsku a Veľkej Británii, teraz na to môžu zabudnúť. Po tom, čo realitná bublina praskla a Dublin musel požiadať o pomoc, nezamestnanosť na zelenom ostrove začala rekordne stúpať a vyšplhala sa na takmer 15 percent.

Nádejou pre nezamestnaných, najmä stavbárov, môže byť májové otvorenie pracovného trhu v Nemecku a Rakúsku, ktorým sa darí udržiavať nezamestnanosť na relatívne nízkych hodnotách.

Spoliehať by sme sa však mali predovšetkým sami na seba. Lenže cesta určite nevedie cez obrovské finančné stimuly pre zahraničné spoločnosti, ale cez naštartovanie stavebníctva, ktoré je momentálne v stave hybernácie, a podporu malých a stredných podnikov.

Či tomu pomôžu rozpočtové škrty alebo avizovaná odvodová reforma, dá sa značne pochybovať.

Vyhliadky nie sú príliš ružové a ešte dlho asi bude platiť staré konštatovanie Voskovca a Wericha, že zo zháňania povolania sa stalo nové zamestnanie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba