Trestná odysea

Novela Trestného zákona ide do finále. Napriek výhradám, napriek upozorneniam od európskej prokuratúry aj Európskej komisie, napriek tomu, že pre skrátené legislatívne konanie neexistoval žiaden dôvod, koalícia ide tvrdohlavo za svojím cieľom. Hoci v tomto okamihu nevieme, aké zmeny poslanci napokon do zákona zapracovali, definitívnu bodku za týmto príbehom dá napokon Ústavný súd a po ňom Európska komisia.

08.02.2024 19:00
debata (28)

Opozičné PS už upozornilo, že tento zákon nás ešte môže vyjsť veľmi draho – Európska komisia tento týždeň poslala Ficovej vláde varovanie: ak Slovensko neobháji prijatú legislatívu, príde o viac ako 900 miliónov eur z plánu obnovy. Najväčšie výhrady má komisia k právnemu štátu, výdavkovým limitom a dôchodkovým opatreniam. Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders sa nepochybne bude pýtať, aký dôvod mala vláda na to, aby znížila tresty za korupciu a v podstate udelila amnestiu „svojim ľuďom“.

Poslanec Roman Michelko z SNS síce zakontroval, že to nebude také „horúce“, no už teraz je jasné, že EK, poučená z prípadov porušovania pravidiel právneho štátu, ku ktorým dochádzalo v minulosti v Poľsku a Maďarsku, nebude natoľko benevolentná ako doteraz a bude konať. Napokon, prečo by mali obyvatelia bohatších krajín prispievať na to, aby niekto privieral oči pred korupciou…

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec síce hovorí, že nejde o nič neštandardné, lebo už aj v minulosti sa stalo, že bol pozastavený proces hodnotenia, a deje sa to aj v iných európskych krajinách, lenže v našom prípade už európska prokurátorka Laura Kövesiová v liste adresovanom EK upozornila, že navrhované zmeny predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu. Novela Trestného zákona by podľa nej minimalizovala odhalenie možných podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ a narušila funkčný mechanizmus podávania správ medzi Európskou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou.

Nevieme kedy a nevieme ani to, ako sudcovia Ústavného súdu v tomto prípade rozhodnú. No dá sa predpokladať, že to istý čas potrvá. A podľa všetkého práve o to ide Ficovi a spol. – aby bol zákon účinný čo i len na jediný deň a činy niektorých ľudí boli premlčané.

Proti zmenám sa zrejme postaví aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá už avizovala, že novelu napadne na Ústavnom súde. Nevieme kedy a nevieme ani to, ako sudcovia v tomto prípade rozhodnú. No dá sa predpokladať, že to istý čas potrvá. A podľa všetkého práve o to ide Ficovi a spol. – aby bol zákon účinný čo i len na jediný deň a činy niektorých ľudí boli premlčané.

Poznáme to aj z iných prípadov – určitá konštelácia nastane len raz za čas a zopakovať sa môže až po mnohých rokoch – a práve preto je nutné využiť ten správny okamih. A ten nastal teraz. Preto to buldodžie úsilie, nech sa deje, čo sa deje…

Možno o rok, možno o dva vláda pod tlakom Ústavného súdu a Európskej komisie trestný kódex opraví a ospravedlní sa – my sme to mysleli dobre, len to tak zle „vypálilo“. Trestná odysea bude zavŕšená.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Ústavny súd #novela Trestného zákona #Európska prokuratúra