Sme pripravení na pravdu?

„Nejdem sa vyviňovať ani nič zľahčovať. Pri mojom pobyte v žilinskej nemocnici som lekárov neupovedomil o mojej zdravotnej diagnóze. Neurobil som tak zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Zdá sa, že som sa bál oprávnene,“ napísal na sociálnej sieti poslanec za Progresívne Slovensko Tomáš Hellebrandt. Poslanec neinformoval personál nemocnice o tom, že má infekčné ochorenie, čím mohol spôsobiť ohrozenie zdravia iných. Teraz sa vzdal mandátu.

08.02.2024 20:00
debata (67)

Treba sa zamyslieť nad dôvodmi takéhoto konania. Ak poslanec zatajil ochorenie, určite mal už sám alebo sprostredkovane cez príbehy iných skúsenosť, že boli pre chorobu diskriminovaní. Prečo by mal byť vyradený z verejného života?

Ak sa niekto rozhodne z takéhoto dôvodu klamať, určite zvažuje dôsledky. A mnohí z nás sa už iste niekedy dopustili malej lži, ak si predstavili dosah toho, že by vyšli s pravdou von. Napokon, choroba je stále choroba, nie trestný čin, a vyžaduje si skôr empatiu ako ostrakizovanie.

Ale. Na politikov sa pozeráme trochu inak, a to dokonca aj pri informáciách o zdravotnom stave. Ak britskému kráľovi diagnostikovali rakovinu, ihneď sa o tom dozvedel celý svet, to len o politikoch Sovietskeho zväzu sme si tajne šuškali ich diagnózy.

Tomáš Hellebrandt vedel, že informácia by mohla byť zneužitá v politickom boji, preto ju zatajil. No práve to sa teraz stalo! V rámci politického boja premiér Robert Fico vytiahol informáciu, že naňho nemocnica podala trestné oznámenie. Poslanec sa správne pýta, odkiaľ premiér takouto informáciou disponuje. Má na to právo?

V Progresívnom Slovensku si však už mohli vyskúšať, že robiť tajnosti s hriechmi či tzv. hriechmi z minulosti sa neoplatí, Michal Truban o tom vie svoje. Je to už klišé, ale naozaj potrebujeme viac pravdy a lásky. Otázka znie: Je Slovensko pripravené na pravdu? Znieslo by poslanca s ochorením, ktoré je postrachom?

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Progresívne Slovensko #Tomáš Hellebrandt