Skvelá práca. Opozícia dosiahla to, čo chcela

Koalícia ešte len minula míľnik 100 dní u vládneho kormidla a opozícii sa už vyše mesiaca darí každý týždeň zapĺňať námestia miest po celom Slovensku (i v zahraničí), zvlášť Bratislavy. A to máme šesť týždňov do prezidentských volieb. Pred opozičnými politikmi treba preto dať jednoznačne klobúk dolu.

09.02.2024 19:30
debata (191)

Hoci by niekto mohol namietať, že sa opozícii nepodarilo zastaviť zrušenie špeciálnej prokuratúry a novelizáciu Trestného zákona, no o to tu ani vôbec nešlo. To by si mohol myslieť iba politický prostáčik. Žiadna vládna moc totiž nemôže nikdy pristúpiť na požiadavky opozície, nech už by boli akékoľvek rozumné. Bol by to prejav slabosti a začiatok pádu vlády.

Opozícia zaknihovala víťazstvo inde. Podarilo sa jej prepólovať politické dianie. Po veľmi dlhej dobe už hlavnou témou nie je amatérske a chaotické bačovanie bývalých vlád, ale pozornosť sa razom strhla na prešľapy súčasnej vládnej moci. A o to ide, nie o zastavenie zmien v trestnom práve. Tým by sa nič nedosiahlo, téma by okamžite zmizla z éteru. Naopak, teraz stále žije a opozícia ju môže neustále priživovať, obracať na ňu pozornosť, mobilizovať a burcovať oprávnene naštvaných občanov, voličov až do prelomenia veta prezidentky a podania sťažnosti na Ústavný súd, čo nastane tesne pred prvým kolom prezidentských volieb.

Už neútočí Smer, Hlas a SNS na Matovičovu, Hegerovu a Ódorovu vládu, naopak iniciatívu prevzali PS, SaS, KDH a Matovičove hnutie Slovensko. Fico už neútočí v plnej zbroji, ale musí sa brániť. Tí, ktorí sa bránili, útočia, a naopak, tí, ktorí napádali, sa dostali pod tlak.

Vedieť iba kritizovať a burcovať totiž nestačí, treba ponúknuť aj schopnejšiu a profesionálnejšiu alternatívu. Inak je to z kaluže do blata a späť.

V parlamente dosiahla opozícia aj vecné víťazstvo – i keď zostáva trochu v tieni celkového vývoja. Naťahovaním času neúnosnými obštrukciami a protestami na námestiach sa vytvoril časový priestor na odborné námietky voči novelizácii Trestného zákona. Desiatky pozmeňovákov z dielne Tibora Gašpara iba dokazujú, že vládna koalícia uznala pochybenia. Novela tohto zákona sa šila horúcou ihlou a často aj babrácky. Pokiaľ platia Gašparove slová, že do roka príde úplne nový Trestný zákon, tak súčasné úpravy sú iba dočasné a účelové. A keď to tak je, prečo potom nevolili v koalícii skromnejšie zmeny do predloženia celkom nového zákona?

Robert Fico bude teraz musieť roztočiť motor na plné otáčky, ak nechce, aby sa mu prevrátila loď. Potrebuje ako soľ vniesť nové témy do verejného priestoru, aby opäť získal iniciatívu a naladil mysle ľudí na inú vlnu. Už niektoré silné témy má pripravené – zmena verejného obstarávania, stavebného konania, posudzovania vplyvov na verejné prostredie a zákon o strategických investíciách. Sľubujú opäť poriadnu melu.

Slovenskej opozícii sa ako máloktorej inej vo svete skutočne podaril husársky kúsok. Dokázala okamžite po prevzatí moci koalíciu dostať pod tlak. No jednou bitkou vojna nekončí. A v žiadnom prípade si nesmieme nechať zastrieť zrak a zabudnúť na nekompetentné vládnutie opozície v minulých rokoch (aj za „pomoci“ ľudí z PS a KDH). Vedieť iba kritizovať a burcovať totiž nestačí, treba ponúknuť aj schopnejšiu a profesionálnejšiu alternatívu. Inak je to z kaluže do blata a späť.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #opozícia #protivládne protesty #novela Trestného zákona #Štvrtá Ficova vláda