My to napravíme!

Emócie pomaly opadávajú, nový Trestný zákon je na svete. Ak sa takto dá hovoriť o zlátanine, ktorá vznikla novelizáciou množstva ustanovení. A zákon ešte ani nezačal platiť, už počuť vyhlásenia, že raz bude tak či tak potrebné urobiť riadnu rekodifikáciu trestného práva.

11.02.2024 18:00
debata (122)

Emócie pomaly opadávajú, nový Trestný zákon je na svete. Ak sa takto dá hovoriť o zlátanine, ktorá vznikla novelizáciou množstva ustanovení. A zákon ešte ani nezačal platiť, už počuť vyhlásenia, že raz bude tak či tak potrebné urobiť riadnu rekodifikáciu trestného práva.

Zrýchlené, teda skrátené legislatívne konanie akoby celkom nesadlo ani predstaviteľom koalície, keď sa mnohí až po odhlasovaní novely zobudili a začali habkať niečo o tom, že si skrátenie premlčacej lehoty pri znásilnení a vraždách nevšimli, že si ho akosi neuvedomili a že veď prezidentka môže zákon do parlamentu vrátiť a oni sú ochotní o tomto diskutovať. Ak pripúšťajú tesne po schválení možnosť diskusie a zmeny, znamená to, že si asi za tým, čo schválili, celkom nestoja.

Poslanec Roman Michelko (klub SNS) na otázku moderátora v televízii Markíza Na telo, či sa, pokiaľ ide o premlčacie lehoty pri znásilnení, necíti Smerom tak trochu podvedený, po chvíľke mlčania odpovedal: „Nepovedal by som podvedený, nemal som úplne všetky informácie.“

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok z Hlasu v relácii V politike na TA3 vyhlásil: „Sám som za to, aby sa za tie najohavnejšie trestné činy sprísnili tresty, nech nie sú v týchto prípadoch ani premlčacie lehoty. Ak sa veto pani prezidentky bude týkať násilných trestných vecí, sme pripravení vyjsť v ústrety jej pripomienkam.“ Až sa ponúka otázka, kto a prečo za túto novelu vlastne hlasoval?

Michelko opakuje, že netušili, že téma premlčania pri sexuálnych trestných činoch bude opozíciou tak „hyenisticky“ zneužitá. Opozícia sa však len chytá toho, čo jej vládna koalícia servíruje. Iste, premlčacia doba nebola znížená špeciálne pri znásilnení, v Trestnom zákone je upravená celkovo pre istú skupinu trestných činov. No o závažnosti sexuálnych deliktov svedčí aj fakt, že maďarská prezidentka práve odstúpila z dôvodu, že udelila amnestiu človeku, ktorý kryl nadriadeného, roky zneužívajúceho chlapcov v detskom domove. Berme sexuálne násilie vážne.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Michelko #novela Trestného zákona #Matúš Šutaj Eštok #Štvrtá Ficova vláda