Odvolávacie pokusy

Progresívne Slovensko v minulom volebnom období často kritizovalo OĽaNO a osobitne Igora Matoviča za spôsob vedenia jeho politiky. No po tom, ako sa dostalo do parlamentných lavíc, si osvojilo jeho rétoriku o návrate mafie, aj isté hŕŕ pokusy.

14.02.2024 20:00
debata (9)

Napríklad v prípade odvolávania ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Okrem toho, že opoziční poslanci nedokázali predložiť dostatočný počet podpisov na jej odvolanie, pokúšali sa v parlamente opakovane zvolať schôdzu s týmto cieľom, hoci vedeli, že ministerka nebude prítomná a že táto ich iniciatíva nemá zmysel.

Ministerka mala byť na služobnej ceste od 12. do 17. 2. tohto roku, dávať teda v tomto čase návrh na jej odvolanie bolo zbytočné, keďže sa dalo očakávať, že sa bude chcieť k svojmu odvolávaniu vyjadriť. Šéfka rezortu, ktorej pôsobenie na ministerstve si neželá asi 190 000 ľudí, je určite vďačná téma pre opozičnú stranu, treba sa však zamyslieť, čo ďalej. Je viac ako pravdepodobné, že parlament ministerku neodvolá, pretože má podporu premiéra a celej koalície. Ale povedzme, že PS a SaS to za pokus stojí, aby si mohli prirátať nejaké body.

Premýšľa však opozícia, čo by bolo ďalej, ak sa im predsa len nejakým zázrakom podarilo členku vlády odvolať? S najväčšou pravdepodobnosťou by tento post obsadil Roman Michelko alebo iný nominant SNS. Nenávidená ministerka by odišla, ale – ako podotkla redaktorka na Infovojne, ktorej politička poskytla rozhovor – línia by zostala zachovaná.

„Ak aj ja odídem z tejto inštitúcie, z tohto ministerstva, zase sem príde len človek, ktorý je z našej skupiny,“ povedala Martina Šimkovičová. „Je len otázne, či aj potom začnú robiť protesty. Dokedy teda chcú protestovať? Koho budú oni akceptovať? Ktorého človeka? Či budeme sa ich pýtať, kto vám je teda po vôli a my tu takého človeka dáme?“ Ministerka sa pýta celkom logicky a je jasné, že jej odchodom z ministerstva by sa nič zásadné nezmenilo. Maximálne by ju vystriedal niekto s lepšou angličtinou.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Martina Šimkovičová #PS #Infovojna