Vyššie dane pre bohatých. No konečne!

Saska kritizuje ministra financií za to, že chce údajne zaviesť vyššie dane pre bohatých. Problém však nie je v tom, že Smer takýto krok plánuje, ale v tom, že tak už dávno neurobil. Žiada sa preto dodať: konečne!

15.02.2024 19:00
debata (32)

Reči o tom, že vyššie dane sú trestom pre úspešných, patria do tradičnej výbavy pravicových strán. Už viac ako tri desaťročia počúvame neoliberálne floskuly o „štíhlom“ štáte, o potrebe znižovať dane atď. Vďaka pôsobnosti pravicových think-tankov sa tieto myšlienky darí šíriť v médiách i v povedomí ľudí.

O to viac je zarážajúca pasivita Smeru, ktorý sa vydáva za sociálnodemokra­tickú stranu. Je úplne prirodzené, že súčasťou agendy ľavicových strán je aj progresívne zdanenie. Ak chceme dosiahnuť istú mieru sociálnej spravodlivosti, nie je to možné dosiahnuť bez prerozdelenia príjmov v spoločnosti. A práve v prerozdeľovaní príjmov Slovensko kríva na obe nohy.

„Daňové zaťaženie je v rámci porovnania s krajinami EÚ podpriemerné, no nadpriemerne zaťažuje nízkopríjmových,“ uvádza sa v analýze Spravodlivé, inovatívne a trvalo udržateľné Slovensko, ktorú nedávno predstavil tím ľavicových ekonómov okolo Brigity Schmögnerovej.

Znamená to, že ak sú u nás hlboko poddimenzované príjmy z dane fyzických osôb (predstavujú menej ako polovicu priemeru OECD), no zároveň u nás pripadá výrazne vyšší podiel na sociálne a zdravotné odvody, podľa odporúčaní odborníkov „treba zvýšiť daň z príjmu fyzických osôb, zvážiť zníženie odvodov a zvýšiť príjmy z majetkových da­ní“.

Ak sú u nás hlboko poddimenzované príjmy z dane fyzických osôb, treba ich zvýšiť.

Momentálne u nás existujú dve sadzby dane: ľudia s príjmom do 47 538 eur ročne platia 19-percentnú daň z príjmu a tí, ktorí majú základ vyšší ako spomínaná suma, platia 25-percentnú daň. Ak by sa zaviedlo tretie pásmo pre ľudí s príjmom nad 100-tisíc eur, ktorí by boli zdanení 35-percentnou daňou, bol by to krok, ktorý by nás aspoň čiastočne priblížil k civilizovanej západnej Európe.

Napríklad v susednom Rakúsku majú až sedem daňových tried. Ľudia s mesačným príjmom do 1 079 eur neplatia žiadnu daň, tí čo zarábajú do 1 745 eur, platia 20 %. Vzhľadom na to, že minimálna mzda u našich susedov predstavuje 1 766,92 eura v hrubom, drvivá väčšina ľudí platí ešte vyššie dane. Konkrétne tí s príjmom do 2 887 eur 30 %, do 5 562 eur 40 %, a tí, čo zarobia do 8 283 eur, až 48 %. Lenže to nie je všetko! Ľudia s nadštandardnými príjmami do 83 344 mesačne odvedú z príjmu rovnú polovicu a superboháči, ktorí zarobia ešte viac, až 55 %!

Teoreticky, ak by obdobný systém platil aj u nás, tak napr. členovia slovenskej vlády, po tom, čo si minulý týždeň zvýšili mzdy, by odvádzali zo mzdy 50-percentnú daň. No vzhľadom na to, že tak urobili prostredníctvom paušálnych výdavkov, ktoré sú nezdaniteľné, im nič také nehrozí.

A práve to je jeden z dvoch kazov na celej veci. Vláda chce zaviesť vyššie dane, no svoje mzdy si vopred ošetrila tak, že sa to na ne nebude vzťahovať a s takýmto návrhom prichádza až v situácii, keď je „špajza prázdna“ a potrebuje zaplátať diery v rozpočte.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #daňový systém #progresívne dane