Dankovo koketovanie s KDH

Predseda SNS Andrej Danko opäť naznačil, že sa v tejto koalícii cíti diskomfortne. Ako inak si vysvetliť opakovane vyslaný signál v relácii TA3 V politike, keď prizýval KDH do vlády?

18.02.2024 20:00
debata (3)

Danko v relácii označil za hlavného nepriateľa SNS „bezbrehý liberalizmus“, preto mu nie je jasné, prečo KDH spoločne s PS organizuje občianske protesty a prečo v boji o prezidentský post podporí Ivana Korčoka, keďže ten sa podľa Danka hlási k liberálnym hodnotám. Na poznámku Majerského, že hlavný zápas sa pravdepodobne odohrá medzi lídrom Hlasu Petrom Pellegrinim a Ivanom Korčokom, Danko poznamenal, že bič plieska na konci, čím prezradil, že ani on sám ako kandidát boj o Prezidentský palác napriek prieskumom nevzdáva.

Majerský pobavene komentoval Dankove výzvy ísť do vlády ako pytačky. Napokon takéto dohadovanie o účasti na moci sa nikdy nedeje pred televíznymi kamerami. Nie je jasné, či sa Danko len robí dôležitým, alebo o otvorení koaličnej zmluvy s Robertom Ficom reálne hovoril. Skôr „a“ je správne a Fico s Pellegrinim sa pri obrazovkách rovnako čudujú. Ak chce Danko KDH ako partnera vo vláde, aby mohol byť silnejší v presadzovaní národnej a kresťanskej agendy voči Smeru a Hlasu, nemá to logiku. Prečo by mali Smer a Hlas otvárať koaličnú zmluvu, aby posilnili Dankovu pozíciu? Alebo naznačuje, že lojalita jeho poslancov v parlamente nie je bezmedzná?

Ak by aj Majerský mohol zabrať na agendu registrovaných partnerstiev v spolupráci s SNS, Dankovi dal jasne najavo, že v jednom sa rozchádzajú. Kým líder KDH nekompromisne označil ruský a bieloruský režim ako totalitné, Danko si požičal rétoriku Roberta Fica, ktorý v súvislosti so smrťou kritika Putinovho režimu Navaľného upriamil pozornosť na smrť generála Lučanského. Dankovi asi nedochádza, že ak sa s KDH v tejto otázke nezhodnú, ide o vážnejší nesúlad, než je spor medzi liberálmi a konzervatívcami.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #KDH #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #TV TA3 #Majerský