Konflikt medzi Čaputovou a Ficom ohľadom šéfa SIS: akú dostaneš, takú vráť!

Konflikt medzi prezidentkou a predsedom vlády ohľadom vymenovania nového šéfa SIS je len pokračovaním doterajších nezhôd a odzrkadľuje sa v ňom aj aktuálny spor o novelu Trestného zákona. Obe strany pritom hrajú o čas.

20.02.2024 20:00
debata (14)

Je takmer isté, že ak koalícia bude odďaľovať zverejnenie novely Trestného zákona v Zbierke zákonov k 15. marcu (kancelária NR SR má na to 21 dní a ministerstvo spravodlivosti 15 dní), čím, obrazne povedané, „vygumuje“ účinnosť verdiktu Ústavného súdu, hlava štátu nebude mať najmenší dôvod prejaviť svoju ústretovosť v prípade vymenovania Pavla Gašpara za šéfa SIS.

Už len to, že Fico vôbec uvažuje o možnosti odobrať právomoc prezidentke, ukazuje, že stratil všetky zábrany a vraciame sa v čase späť do 90. rokov. Takýto krok si naposledy dovolil urobiť Vladimír Mečiar, ktorý sa pre vymenovanie Ivana Lexu dostal do sporu s prezidentom Michalom Kováčom. HZDS následne v parlamente presadilo v roku 1995 novelu zákona o SIS, podľa ktorej jej riaditeľa vymenúva vláda, nie prezident.

Hoci Peter Pellegrini takýto krok jednoznačne odmieta, v prípade, ak by prehral prezidentské voľby, tak je veľmi pravdepodobné, že na jeho názor zvyšní koaliční partneri nebudú brať ohľad (a okrem iného by to odštartovalo proces rozpadu Hlasu).

Naopak, ak by prezidentské voľby vyhral a Zuzana Čaputová by do konca svojho mandátu Gašpara ml. nevymenovala, nepochybne by tak urobil po svojom nástupe do funkcie.

Robert Fico je predsedom vlády viac ako štyri mesiace a po celý čas nemal problém s tým, že stolička šéfa SIS je prázdna. Je preto zvláštne, že zrazu to tak súri.

Hoci premiér má v rukách silnejšie karty, za daných okolností má prezidentka možnosť mu jeho prístup k Trestnému zákonu „vrátiť“. A aj ju využíva.

Ako sa hovorí: akú dostaneš, takú dáš…

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ústavny súd #SIS #Zuzana Čaputová #Pavol Gašpar