Zdvihnutý prst Bruselu: len hlupák opakuje tú istú chybu dvakrát.

Už niekoľko týždňov sa diskutuje o tom, či Slovensko nepríde o eurofondy. Dôvodom je novela Trestného zákona, (ne)udržateľný penzijný systém a neprijatie rozpočtových výdavkových limitov. Zdvihnutý prst z Bruselu je pripomienkou, že keď už sme raz členmi únie, sme povinní riadiť sa pravidlami tohto klubu.

21.02.2024 19:00
debata (43)

Ako sa hovorí, žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí. V každom prípade upozornenie eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reynoldsa a predsedníčky Európskej prokuratúry (EPPO) Laury Kövesiovej nemožno brať na ľahkú váhu.

Šéfka Európskej prokuratúry sa už koncom minulého roka vyjadrila, že novela Trestného zákona predstavuje „faktickú amnestiu“ v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ na území Slovenska. Schopnosť EPPO vyšetrovať trestné činy týkajúce sa podvodov pri eurofondoch by sa tak prudko znížila. Podľa Kövesiovej nižšie tresty nebudú mať dostatočne odstrašujúce účinky. A čo je asi najdôležitejšie, je spochybnený aj zámer slovenskej vlády splniť si svoju povinnosť účinne chrániť rozpočet EÚ.

Európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders zasa nášho ministra spravodlivosti varoval, že pokiaľ novela vstúpi do platnosti, Brusel nebude váhať a podnikne kroky na zabezpečenie rešpektu k právu EÚ.

Vzhľadom na to, že Európska komisia musela obdobný problém riešiť už pri Maďarsku a Poľsku a má dostatok skúseností, v našom prípade sa dá predpokladať, že všetko pôjde oveľa rýchlejšie.

Slovensku tak hrozia vážne škody. Pravda je, že by to nebolo prvýkrát, keď by sme prišli o stovky miliónov eur vyčlenených pre našu krajinu. Stačí si spomenúť na kauzu ministra Petra Plavčana z roku 2017, keď vysoké školy a vedecké pracoviská upozornili, že z 300-miliónového balíka na podporu vedy a výskumu nedostali nič, ale peniaze putovali do neznámych firiem bez skúseností. Škandál, ktorý vtedy vyšetroval aj OLAF, sa napokon skončil tak, že vláda výzvu zrušila.

Dá sa predpokladať, že keď novela Trestného zákona splní svoj účel, vláda začne rokovať s EK

V súčasnej situácii, keď štátna kasa zíva prázdnotou a minister Kamenický avizuje, že bude nutné prijať aj nepopulárne opatrenia, by takmer miliardový škrt predstavoval veľkú ranu pre Slovensko.

A to si vláda nemôže dovoliť. Dá sa preto predpokladať, že keď novela Trestného zákona splní svoj účel (čiže niektoré činy budú premlčané), začne rokovať s EK. Vzhľadom na to, že v júni sa konajú voľby do Európskeho parlamentu a chvíľu potrvá, kým vznikne nová komisia, Ficov kabinet má dostatok času, aby túto hrozbu odvrátil.

V opačnom prípade Úrad vlády zasypú varovné listy z Bruselu. Je to už síce dávno, ale demarše, v ktorých predstavitelia Európskej únie v 90. rokoch upozorňovali Mečiarovu vládu na porušovanie pravidiel právneho štátu, nám v tom čase zablokovali členstvo v EÚ a NATO. Slovensko síce integračný vlak dobehlo, no stále platí, že len hlupák opakuje tú istú chybu dvakrát.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #novela Trestného zákona #Laura Kövesiová #Didier Reynders