Naťahovanie o Gašpara pokračuje, kúpte si pukance

Zdá sa, že na obzore je ďalší spor premiéra s prezidentkou. Ako je známe, kabinet vedený lídrom Smeru Robertom Ficom navrhol za šéfa SIS Pavla Gašpara, syna bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ten je toho času dokonca členom osobitného kontrolného výboru Národnej rady na kontrolu činnosti SIS, ktorému sa šéf SIS zodpovedá.

23.02.2024 19:00
debata (45)

Nie div, že politológovia hovoria v tomto prípade o nepotizme.

Dlho sa v súvislosti s nádejným šéfom SIS skloňovalo meno samotného Tibora Gašpara, pri ňom však prezidentka Zuzana Čaputová naznačila pochybnosti, s vymenovaním trestne stíhanej osoby by mala zrejme problém – čo je práve prípad Tibora Gašpara. Nie však Gašpara mladšieho! Premiér jej touto nomináciou akoby chcel prejsť cez rozum. Navrhol Gašpara, ale iného. Môže mať takáto nominácia aj iný význam ako symbolický? Budú si Gašparovci doma po večeroch odovzdávať citlivé informácie? Nevieme, ako by to vyzeralo.

No líder Hlasu, predseda parlamentu Peter Pellegrini neschvaľuje možnosť odobrať prezidentovi právomoc vymenúvať riaditeľa SIS, zdráha sa teda urobiť tak po vzore Vladimíra Mečiara.

Ale ani Zuzana Čaputová nie je z tých, čo hlavu sklonia a kývnu na všetko. Už sa vyjadrila, že sa s vymenovaním nového šéfa SIS vôbec nemieni ponáhľať. Veď ani vláda sa s oznámením nominácie neponáhľala! Prezidentka dokonca naznačila, že možno nového šéfa SIS nevymenuje vôbec. Nebolo by to podľa nej prvý raz, čo dosluhujúci prezident prenechal takúto kompetenciu na svojho nástupcu. Trucpodnik hlavy štátu? Možno, ako reakcia (a celkom pochopiteľná či očakávateľná) na otáľanie s podpisom, a potom s vyhlásením v Zbierke zákonov v prípade kontroverznej novely Trestného zákona, ktorá sa prezidentke vôbec, ale vôbec nepáči.

„Všetko je možné,“ reagovala Čaputová na otázku, či by vymenovanie Gašpara prenechala na nového prezidenta. A premiér Fico už prišiel s nápadom, ako toto obštruovanie prezidentky obísť. Ešte sa presne nevie, ako to chce urobiť, ale v hre je najnovšie zmena štatútu SIS. Voľajako to už len vymyslia, aby nemuseli meniť zákon a odoberať hlave štátu právomoc vymenúvať šéfa SIS.

No líder Hlasu, predseda parlamentu Peter Pellegrini neschvaľuje možnosť odobrať prezidentovi právomoc vymenúvať riaditeľa tajnej služby, zdráha sa teda urobiť tak podľa vzoru Vladimíra Mečiara, ktorý zmenil zákon, aby jeho nominanta Ivana Lexu mohla vymenovať vláda, keď premiéra prezident Michal Kováč odmietal poslúchnuť. Napokon, o pár mesiacov by to mohol byť práve on, Pellegrini, kto by mal Pavla Gašpara vymenovať, ak by sa stal víťazom prezidentských volieb. No ktovie, ako by sa zachoval v prípade víťazstva druhý najsilnejší kandidát Ivan Korčok, ktorý má podporu či sympatie opozície? Preto sa chce Fico poistiť. Zmena štatútu sa javí ako elegantnejšie riešenie než zmena zákona.

A máme tu ešte jedno déjà vu, z čias, keď parlamentom schváleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša za vlády Ivety Radičovej „smerácky“ prezident Ivan Gašparovič jednoducho nevymenoval. Aj tak sa dá, na Slovensku. Môžeme teda očakávať, že i tentoraz sa Smer vynájde a presadí si svoje za každú cenu. No a možno neskôr Gašpara nahradí druhý Gašpar…

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #SIS #Tibor Gašpar #Hlas #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #Pavol Gašpar #riaditeľ SIS