Mesiac do volieb: na prezidentskom bojisku vládne až prekvapujúci pokoj

Do prezidentských volieb zostáva necelý mesiac. Dalo by sa preto očakávať, že budeme svedkami ostrej výmeny názorov a jedna debata bude striedať druhú. Na „prezidentskom bojisku“ však vládne až prekvapujúci pokoj.

25.02.2024 19:00
debata (15)

Takáto taktika zjavne vyhovuje Petrovi Pellegrinimu, ktorý s prehľadom vedie vo všetkých prieskumoch. Ak sa však pozrieme na dlhodobý vývoj preferencií, rozdiel medzi ním a druhým Korčokom sa zmenšuje.

Šéf Hlasu si je vedomý, že prípadná konfrontácia by ho mohla poškodiť, preto zaujal pozíciu „mŕtveho chrobáka“. Na rozdiel od svojho rivala, ktorý je pre mnohých stále neznámou tvárou, je vďaka svojej funkcii v médiách dostatočne viditeľný a to mu (zatiaľ) stačí. Skôr či neskôr však bude musieť ísť s „kožou na trh“.

Už len preto, že takmer pätina voličov Hlasu „poškuľuje“ skôr po Korčokovi. Bude ich musieť presvedčiť, že je lepšia voľba ako opozičný kandidát.

Korčokovi hrá do karát nepochybne aj to, že mu minulý týždeň vyjadrilo podporu KDH. To sa, samozrejme, nemusí páčiť konzervatívne orientovanému voličovi, ktorý očakával, že kresťanskí demokrati nominujú vlastného kandidáta. Na druhej strane je to dôkaz, že Majerský a spol. realisticky vyhodnotili situáciu. V posledných voľbách získal František Mikloško 5,72 % a predtým oku 2010 5,41 %. Roku 2014 dlhoročný líder KDH Pavol Hrušovský úplne pohorel, keď mu dalo hlas iba 3,33 % voličov.

Naopak, Korčoka oslabila kandidatúra Igora Matoviča. Päť percent pre človeka, ktorý sa vyjadril, že svoju kandidatúru neberie vážne, je nepochybne veľké prekvapenie.

Mnohé bude zaviesť aj od toho, koho vypadnutí kandidáti odporučia voliť v druhom kole. Neriadená strela Matovič, ale aj nevyspytateľný Harabin tak v konečnom dôsledku môžu byť tým povestným jazýčkom na váhach.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024