Nielen my Ukrajincom, aj Ukrajinci nám môžu pomôcť

Ukrajinci na Slovensku pracovali aj pred vojnou, no teraz sa na nich pozeráme trochu inak. Možno každý mal v minulosti „svojho“ Ukrajinca či Ukrajinku, svoju manikérku či svojho inštalatéra, ktorý urobil tú istú prácu ako Slovák za výrazne nižšiu sumu.

26.02.2024 20:00
debata (15)

Mnohí sa usilujú Ukrajincom sem prichádzajúcim pomôcť alebo ich aspoň chápať. Pomaly si zvykáme, stáva sa to priam bežným javom, že sa v službách stretávame s mladými ľuďmi s ukrajinským prízvukom. To nie je mienené nijako vyčítavo! Naopak, je pravidlo, že často veľmi mladé dievčatá a chlapci, ktorí vás obsluhujú v obchodoch či v reštauráciách, sú k vám akísi milší, ochotnejší. Prácu si vážia.

Zamestnávatelia ich ponuku radi využívajú. Sú pre nich lacnou pracovnou silou? Iste, ale kým sú obe strany spokojné a spokojný je aj zákazník, je všetko v poriadku.

No veci by sa mohli aj zlepšiť. Situáciou Ukrajincov pracujúcich na Slovensku sa zaoberal Inštitút sociálnej politiky vo svojej analýze. Tá ukázala, že ľudia odchádzajúci z Ukrajiny to na našom pracovnom trhu nemajú také jednoduché. Dokument inštitútu pod názvom Pracovným migrantom z Ukrajiny sa na Slovensku darí lepšie ako odídencom, dokazuje, že zamestnanosť ľudí, ktorí z Ukrajiny ušli pred vojnovým konfliktom, bola vo februári minulého roka na úrovni iba 34 percent. Až takmer polovica z nich si našla prácu, ktorá nezodpovedala ich vzdelaniu.

Zamestnávatelia dnes mnohé miesta nevedia obsadiť a práve ľudia z Ukrajiny by mohli napríklad pomôcť vyriešiť náš problém s nedostatkom lekárov a zdravotníckeho personálu, narážajú však na byrokraciu, problémy s uznaním vzdelania. Treba povedať, že analýza reflektuje staršiu situáciu a rezort školstva tvrdí, že mnohé bariéry už odstránil.

Z úst Ukrajincov a Ukrajiniek často zaznieva, akí sú nám vďační za pomoc. Ale mohli by pomôcť aj oni nám, keby im štát ešte viac vyšiel v ústrety.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #Ukrajinci na Slovensku #odídenci z Ukrajiny #Ukrajinci a Ukrajinky