Taraba chce stavať rýchlejšie. Mimovládky si podľa neho urobili živnosť z toho, že narúšajú výstavbu fabrík

Minister životného prostredia má predovšetkým chrániť prírodu, Tomáš Taraba si však zrejme zmýlil rezort. Ako minister výstavby by sa uplatnil, možno by teda mal zmeniť flek.

27.02.2024 20:00
debata (4)

V čom je problém? Okrem iného opäť je tu ďalší zákon, ktorý sa má prijať v zrýchlenom legislatívnom konaní, čiže po Trestnom zákone ďalšia novela, ktorá vyvolala emócie, tentoraz zainteresovaných a ochranárskej obce. Taraba predstavil návrh legislatívnej zmeny zákona, ktorý upravuje tzv. proces EIA. Ide o proces posudzovania vplyvov investičného zámeru na životné prostredie. Inými slovami, má dohliadnuť na to, aby budovanie stavieb, ktoré sú inak pre spoločnosť užitočné – napríklad diaľnice alebo elektrárne – čo najmenej škodlivo dopadlo na životné prostredie.

Taraba má iste pravdu v tom, že tieto procesy treba urýchliť – pretože výstavba čohokoľvek trvá na Slovensku nekonečne dlho, aj štyri až päť rokov. Pochopiteľne, dôvodom asi nebude len EIA. Minister však kritizuje svojich predchodcov a tvrdí, že z rezortu, ktorý vedie, sa stal nástroj šikany – Slovensko sa podľa neho stalo miestom, kde sa neoplatí investovať.

Iný názor ako minister majú mimovládne organizácie, ktoré na jeho novelu zareagovali vyše 750 pripomienkami, a výhrady vyslovili aj podnikatelia z Klubu 500 – Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení poslala ministrovi až 140 pripomienok. Minister trvá na tom, že mimovládky si urobili „živnosť z toho, že narúšajú výstavbu fabrík“.

Šéf rezortu sľubuje aj lacnejšie bývanie, pretože podľa neho by po novom vydanie povolenia na stavbu nemalo trvať niekoľko rokov, ale len okolo deväť mesiacov. Ak by nastal takýto výrazný posun v rýchlosti výstavby, Slovensko by sa premenilo na krajinu zázrakov. A keď sa pozrieme za hranice nášho chotára, vidíme, že sa to dá: rýchlo stavať aj prírodu mať v úcte. Ak si minister nepohnevá Európsku úniu a príroda bude len kvitnúť a ešte aj byty porastú ako huby po daždi, bude to zázrak.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #diaľnice #životné prostredie #Klub 500 #mimovládky #EIA #Tomáš Taraba #minister životného prostredia