Po verdikte Ústavného súdu sa všetci tvária ako víťazi. Ten si však zobral iba oddychový čas

Je to zvláštne, ale je to tak. S verdiktom Ústavného súdu, ktorý pozastavil účinnosť viacerých paragrafov Trestného zákona, sú spokojní všetci. Opozícia hovorí o záchrane spravodlivosti, predseda vlády je spokojný, lebo vraj dosiahol, čo chcel. Mohlo by sa teda zdať, že vyhrali všetci. Omyl! Zatiaľ nevyhral nik, lebo ÚS si iba zobral oddychový čas a na definitívne rozhodnutie si budeme musieť počkať.

29.02.2024 18:00
debata (27)

Novela nie je protiústavná, len dočasne pozastavená. Ústavný súd (ÚS) tak získal viac času na rozhodovanie. Kto sa teda bude smiať na konci, zostáva stále otvorené. Momentálne je to remíza.

Je zjavné, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (UŠP) nesmierne potešilo predsedu vlády. Fico netajil radosť, že toto „semenište zla a nenávisti“ bude od 20. marca minulosťou. Tu sa však jeho radosť končí.

Novela nie je protiústavná, len dočasne pozastavená. Ústavný súd (ÚS) tak získal viac času na rozhodovanie. Kto sa teda bude smiať na konci, zostáva stále otvorené. Momentálne je to remíza.

Pretože keď hovoril, že reforma trestného práva bol až druhoradý cieľ, bolo z jeho slov cítiť, že sa snaží prekryť rozčarovanie. Len ťažko možno uveriť, že by ho pozastavenie nižších trestov a skracovanie premlčacích lehôt nechalo ľahostajným.

Túto agendu možno z pohľadu Smeru považovať za rovnocennú zrušeniu UŠP. Práve toto môže zabolieť „našich ľudí“, ktorým bol tento zákon šitý na mieru. Neistota, že poniektorí napokon skončia za mrežami, tak pokračuje…

Namieste však nie ja ani opozičný triumfalizmus. Protesty na námestiach síce ukázali, čo si o narýchlo „zbúchanej“ novele myslí značná časť slovenskej spoločnosti, no sama osebe by však rozbehnutý koaličný valec nezastavila. Ak niečo pomohlo, tak to boli parlamentné obštrukcie, ktoré schválenie novely značne posunuli. Vzhľadom na to, že pôvodným zámerom vlády bolo jej schválenie do 15. januára, získali tak množstvo času.

Teraz sa skôr ukázalo, aký dôležitý pre demokraciu je systém bŕzd a protiváh. Ak si niekto myslí, že víťazovi volieb je dovolené všetko, nález Ústavného súdu musel byť preňho studenou sprchou. Už len z toho dôvodu, že asi nikto z vládnej koalície nerátal, že rozhodnutie padne tak rýchlo. To, že ÚS rozhodol ešte predtým, ako bol zákon uverejnený v Zbierke zákonov, je nezvyčajné, lebo sa to vymyká z doterajšej ústavnej praxe. Môže to naznačovať, že sudcovia považujú túto novelu za natoľko dôležitú, že zjavne chceli predísť tomu, aby nenadobudla plánovanú účinnosť 15. marca. „Ide o posun v judikatúre, ktorý nenaráža na formálno-právnu prekážku v texte ústavy a je vyvolaný okolnosťou evidentnej hrozby nenaplnenia účelu,“ konštatoval súd.

Samozrejme, tento krok sa hneď stretol s negatívnou reakciou premiéra aj ministra spravodlivosti. Ak Robert Fico vopred obvinil ústavných sudcov zo zaujatosti, lebo podľa neho komunikovali o tejto veci s prezidentkou, tak tento verdikt mu dupľovane poskytol dôvod na spochybňovanie ich verdiktu.

Tak či onak, zápas sa nekončí, na definívne rozhodnutie si budeme musieť hodnú chvíľu počkať.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ústavny súd #novela Trestného zákona