Smer by vyhral tak či tak

Slovensko má už štvrtý mesiac vládu Roberta Fica a vo víre udalostí si nikto ani nespomenie, že približne v tomto období by boli riadne parlamentné voľby, ak by sa nekonali v predčasnom termíne. Zmenilo by to niečo na veci, okrem toho, že vládna koalícia už stihla povymieňať ľudí na významných postoch a zmeniť pár zákonov?

03.03.2024 20:00
debata (30)

Máme napríklad novú hlavnú hygieničku. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok stihol postaviť mimo služby „čurillovcov“, ministerka kultúry avizovala zmenu vo fungovaní kultúrnych fondov, minister životného prostredia Tomáš Taraba zas zrýchlenie stavebného konania, a najmä, parlament zmenil Trestný zákon tak, že ho prezidentka napadla na Ústavnom súde a ten už pozastavil účinnosť viacerých paragrafov.

Zrušili nám Úrad špeciálnej prokuratúry, mladý Gašpar kandiduje na šéfa SIS a je vybavené. A ak by sme pokračovali vo výpočte udalostí, ktoré pohli Slovenskom, predseda SNS Andrej Danko stihol nabúrať do semafora. Takmer všetko by sa zrejme bolo udialo, len o pár mesiacov neskôr, lebo karma Slovensko neminie.

Aktuálny prieskum preferencií od Focusu dokonca ukazuje, že dnešná vládna koalícia by na tom bola o niečo lepšie ako dnes, mala by pohodlnejšiu vládnu väčšinu s počtom 82 kresiel. Akurát na „bojovú poradu“ do Paríža by nebol šiel Robert Fico, ale Ľudovít Ódor a ten by nenakrútil video o tom, že francúzsky prezident Macron ide naverbovať slovenských chlapcov na Ukrajinu.

Jedna vec by však bola iná, prezidentské voľby, ktoré ako by sa ani nemali tento mesiac konať, by zrejme prebiehali v inej atmosfére. Favorizovaný kandidát, líder Hlasu Peter Pellegrini by nekampaňoval z pozície predsedu parlamentu, čo mu dáva konkurenčnú výhodu. Na druhej strane, vládna koalícia by svojimi krokmi priam nevháňala voličov do košiara Ivana Korčoka.

Nech by sa teda voľby konali aj v riadnom termíne, na Slovensku nič nové pod slnkom.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Robert Fico #Focus #Peter Pellegrini #predčasné voľby 2023