Amerika sa slepo rúti nevedno kam

Superutorok v amerických prezidentských primárkach dopadol podľa predpokladov. Donald Trump i Joe Biden triumfovali. Ich vzájomnému súboju v novembri by už nemalo nič brániť. No nie je to tak.

06.03.2024 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (45)

Poďme po poriadku. Trump síce dostal predvečer rozhodujúceho republikánskeho súboja životodarnú injekciu v podobe verdiktu najvyššieho súdu, ktorý zrušil rozhodnutie súdu v Colorade (i Maine a Illinois). Tie mu zabraňovali kandidovať v týchto štátoch (v hre boli ešte ďalšie), pretože mal porušiť ústavu a zúčastniť sa povstania a vzbury (6. januára 2021 pri útoku na Kongres). A takýto občan nemôže zastávať žiadnu verejnú funkciu.

Lenže najvyšší súd síce rozhodol, že jednotlivé štáty sa nemôžu miešať do federálnych volieb, ale zároveň celú právomoc asi iba prehodil na Kongres. A v prípade, že vo voľbách Trump vyhrá a zároveň demokrati získajú väčšinu v Kongrese, ktorý ceremoniálne potvrdzuje výsledky volieb, nie je vylúčené, že sa demokrati pokúsia spochybniť a zvrátiť výsledky volieb.

Povedané jednoducho, oprávnenie viesť auto by už asi Joe Biden nezískal, ale na vedenie najmocnejšej krajiny sveta si trúfa.

Na Trumpa číhajú aj ďalšie nášľapné míny. Počas volebnej kampane bude čeliť viacero súdnym sporom. Hoci mu zatiaľ neuškodili, skôr naopak, lebo ich dokázal interpretovať ako sprisahanie demokratov. Lenže mu vysávajú veľa energie a peňazí. Po ďalšie, jeho hlavná republikánska súperka Nikki Haleyová končí – nielen preto, že sa jej nedarilo, ako predpokladala, ale prestali ju finančne podporovať vplyvní pravicoví magnáti, bratia Kochovci. To nemusí znamenať koniec. Trumpovi republikánski odporcovia môžu postaviť nezávislého kandidáta, ktorý odčerpá v rozhodujúcich štátoch exprezidentovi hlasy. Nebolo by to prvýkrát v histórii. V roku 1992 na to doplatil Gerorge Bush starší a osem rokov neskôr Al Gore.

Trump je však stále na tom lepšie ako prezident Biden. Na prezidentovi sa 81 rokov čoraz viac prejavuje. Fyzické i mentálne schopnosti sa z mesiaca na mesiac zhoršujú (vypadáva mu pamäť, zamieňa si mená, neisto sa pohybuje). Povedané jednoducho, oprávnenie viesť auto by už asi nezískal, ale na vedenie najmocnejšej krajiny sveta si trúfa. Uvidíme, v akej forme prednesie vo štvrtok správu o stave únie. Lenže aj 77-ročný Trump začína mať výpadky: nedávno zamenil meno manželky Melanie za Mercedes. A demokrati sa chytajú slamky: Trump je tiež príliš starý.

Lenže dôveryhodnosť Bidena stále klesá. Množia sa tzv. protestné hlasy. Demokratickí voliči hádžu v primárkach lístky, v ktorých nevyjadrujú podporu ani jednému kandidátovi (v Minnesote ich bolo 20 %). Ide najmä o ultraľavicových (progresívnych) členov či sympatizantov. Zároveň viac centristicky orientovaných Američanov trápi okrem ekonomiky najmä migrácia. Biden sa tak nachádza medzi dvomi mlynskými kameňmi. Buď príde o ultraľavičiarov, alebo o umiernených voličov.

A k tomu jeho vek. Dokonca sa špekuluje, že ak by sa jeho stav zhoršoval, tak sa po primárkach vzdá kandidatúry a demokrati nominujú niekoho iného. Dôležitú úlohu zohrá i voľba viceprezidenta. Pretože v prípade akýchkoľvek zdravotných komplikácii by sa ten stal prezidentom. Súčasná viceprezidentka Kamala Harrisová je nevýrazná a neobľúbená.

Pokiaľ sa niekto pýta, ako sa Američania dostali do takej šlamastiky, že si musia vyberať medzi Bidenom a Trumpom, a na obzore nie je nikto iný, odpoveď je jednoduchá: ktokoľvek chce v politike uspieť, potrebuje masívnu propagáciu. Tá je nemysliteľná bez riadneho balíka peňazí. A špičky demokratov sa rozhodli, že zelenú dostane iba Biden, nikto iný. Aj toto je jedno z posolstiev (blamáže) amerických volieb.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky #Donald Trump #prezidentské voľby v USA #prezident Joe Biden #prezidentské voľby USA 2024